Spirar. I prydliga rader odlar Nina och Dragan Doranic mängder av grönsaker. Foto: Claudio Britos

Paradisets trädgårdar finns i Alby

En bit jord att odla och en hammock att lukta på rosorna i. En veranda där man kan spela schack med vännerna och en storfamilj med rum för alla. På kolonilotterna i Alby är ytan liten men platsen stor.

  • Publicerad 08:00, 25 maj 2019

En liten täppa med prydliga grönsaksodlingar, en stuga med veranda och en gräsmatta, precis stor nog för ett bord och några trädgårdsfåtöljer.

Det är allt som finns, men också allt som behövs. Hit åker Nina och Dragan Doranic varje dag mellan maj och oktober.

– Vi kommer hit och dricker kaffe och njuter. Jag vill inte jobba hela tiden. Du vet, livet är så konstigt: idag lever vi och imorgon kan det vara slut. Så vi måste njuta, säger Nina.

– Men man måste jobba mycket om man vill att det ska vara fint på kolonilotten, flikar Dragan in.

– Men jag vill jobba. Vad ska jag göra i lägenheten? Titta på tv? Då jobbar jag hellre här, säger han.

Odlandet börjar redan tidigt på våren, hemma i lägenheten i Hallunda. De förodlar på sin inglasade balkong och planterar sedan ut så snart nätterna är frostfria. Hemifrån tar de också med äggskal som de malt ner och lägger som kalciumtillskott på plantorna i lotten.

– Jag tittar på min gurka och den är fantastisk. Tio kilo gurka köpta i affären är inte värda lika mycket som en enda gurka som jag odlat här, säger Nina.

Efter tolv år har de plöjt ner mycket kärlek i trädgården. Här finns fullt med fruktträd och bärbuskar – minst tio kilo gav hallonbuskarna förra året – blandat med små trädgårdstomtar, vaser och krukor, statyer och lyktor.

På det lilla bordet på gräsmattan står en termos, pulverkaffe och koppar.

– Vi hade gäster här imorse. Vi bor på huvudgatan, på boulevarden, och här går alla förbi. Vi hälsar och pratar och dricker kaffe tillsammans, säger Nina.

FISK. När han inte jobbar på lotten gillar Dragan att fiska i Albysjön, en kort promenad från kolonilotten. Häromdagen fick han tre gäddor där. Foto: Claudio Britos

Alla får paprika. Kolonigrannen Sarajlic går förbi. Han fick en paprikaplanta av Nina tidigare. ”Alla som kommer får med sig en liten kruka med paprika. Jag har odlat massor och jag behöver inte alla själv”, säger Nina. Foto: Claudio Britos

Över grinden klättrar rosor och när de blommar i juni har grinden blivit en populär plats för folk att ta bilder vid. Så populär är platsen att staketet ett år vek sig under tyngden av alla som satt där för att fotas, berättar Nina.

Själv ligger hon helst i hammocken när rosorna blommar, under ett tak av klättrande rosenbuskar.

– Jag ligger där under rosorna och andas in djupt. Alla som kommer förbi här stannar och säger att ”du bor i paradiset”. Och det är sant, det är paradiset, säger hon.

Koloniföreningen i Alby har funnit sedan 1974 och har 200 medlemmar. Föreningens ordningsregler är många, men det viktigaste är att alla ställer upp för varandra, menar Dragan.

– Om någon behöver hjälp så är vi många som hjälper till. Vi är som en familj, säger han.

Munir Shukro, som har en kolonilott en bit bort, håller med. Han har själv suttit i styrelsen och har ibland behövt tackla problem som uppstått. En gång var han med och medlade i en konflikt mellan två personer i koloniföreningen.

– Det slutade med att de kramades. Så måste det vara. Vi är en familj, vi kan inte bråka med varandra, säger Munir.

Allt för barnen. Munir Shukru vill att hans kolonilott ska vara sommarparadis åt hans 14 barnbarn. ”Det här är deras plats, allt här är för dem”, säger han. Foto: Claudio Britos

Han har haft koloniträdgård här i snart 30 år. Hans fru Farida Shukro och kolonigrannen Suraya Lahdo minns tiden när barnen var små och sommarnätter när flera familjer samlades för att grilla och pratat till långt in på natten, och sedan sov över i sina stugor.

– Det bästa är att träffas här och jobba i trädgården och dricka kaffe tillsammans. Alla känner alla, säger Suraya.

Men för Munir är kolonilotten framför allt ett sommarparadis för hans och Faridas 14 barnbarn. När de kommer hit tänder Munir grillen och han har vigt en del av kolonilotten till gräsmatta för barnen att leka på.

Finns det något de vill ha så ordnar han det. Plommonträdet som står i trädgården är planterat för att ett av hans barnbarn önskade plommon.

– Men sen kom ett annat av mina barnbarn och ville ha ett äppelträd. Så då åkte vi direkt till Lidl och köpte ett träd och planterade det samma dag. Det här är deras plats, allt här är för dem, säger han.

TRIVS. Ninas och Dragans barnbarn tycker om att vara i koloniträdgården. De vill alltid följa med Dragan, aka farfar Dede hit, berättar han: "De säger alltid 'Dede när ska du gå till kolonilotten? Vi kommer!'" Foto: Claudio Britos

Hemodlat. BotkyrkaDirekt bjöds på svartvinbärssaft från fjolårets skörd när vi besökte Nina och Dragan Doranic. Foto: Claudio Britos

Hotet mot paradiset?

Det finns planer på att bygga ett bostadsområde vid Albys koloniträdgård.

En detaljplan ska tas fram för området som kallas Albytäppan. ”I planarbetet ingår det att utreda förutsättningarna för byggnation i området. Bland annat tittar vi på att hitta en lämplig geografisk avgränsning, därför har vi idag ingen exakt karta”, säger Herman Andersson som är mark- och exploateringsingenjör på kommunen.

Planarbetet är fortfarande i ett tidigt stadie och hur stort det kommer bli är inte klubbat än. Men det rör sig om omkring 200 bostäder.

Ambitionen är att det ska fortsätta att finnas ett koloniområde och att det ska kunna integreras med bostäderna. Kommunen har därför en dialog med koloniföreningen om utvecklingen, säger Herman Andersson.

Foto: Claudio Britos

Här finns lotterna

I Botkyrka kommun finns det sju kolonilottområden. På vissa, som i Alby, finns det lotter med stuga. Om du vill hyra en kolonilott vänder du dig tdirekt till föreningen.

Fittja koloniområde

Alby koloniträdgårdsförening

Hallunda fritidsträdgårdsförening

Odlarna Höders/Tornberg koloniträdgårdsförening

Storvretens koloniträdgårdsförening

Tullinge koloniträdgårdsförening