Paret som vill avlusa Täby

Sandrine och René Voor-horst tröttnade på lusproblemen i familjen och tog hjälp utomlands. Nu driver de den första luskliniken i Sverige.

  • Publicerad 09:33, 12 sep 2016

I en kontorsbyggnad i Gribbylund har Täbyborna Sandrine och René Voorhorst startat Sveriges första lusklinik. Det började med att de själva fick svårt att värja sig från de små krypen. Deras två barn fick löss, och sedan även de själva.

– Vi kunde verkligen inte bli av med dem. Det tog sex månader, och under den tiden använde vi alla olika märken, men de kom bara tillbaka, säger Sandrine Voorhorst.

Situationen blev en stress för hela familjen, med mycket tid som gick åt.

– Jag började gräva på nätet och hittade den här AirAllé-maskinen och företaget Larada Sciences, säger René Voorhorst

Varm luft dödar

De sökte efter något ställe i Skandinavien som kunde tänkas ha maskinen, men den närmaste hittade de i Nederländerna. Vid det här laget var så trötta på lösen att de bokade flygbiljetter och åkte ner.

– Vi gick igenom behandlingen hela familjen – och det försvann. Så vi vet att det fungerar, säger René Voorhorst.

Maskinen är uppfunnen av en professor i USA, som genom forskning kommit fram till att löss inte kan överleva uttorkning. Han uppfann AirAllé-maskinen, som med hjälp av exakt rätt kontrollerad, tempererad luft dödar alla ägg och lössen. Enligt René Voorhorst är behandlingsprocess lyckosam i mer än 99 procent av fallen.

– Kontrollerad uppvärmd luft, som blåser ur maskinen ner i hårbotten, torkar ut äggen och lössen, säger René Voorhorst.

Efter att familjen själva blivit av med sina lössproblem med hjälp av maskinen började de arbeta för att själva kunna starta en lusklinik i Sverige.

Två behandlingar

Även om luskliniker är ovanliga i Sverige finns det flera världen över. Enligt uppgift har företaget mer än 100 kliniker, där de flesta finns i USA.

I juni öppnade de upp verksamheten i Täby. Sandrine Voorhorst, som själv är sjuksköterska arbetar med att ta emot ”patienterna” på kliniken.

För den som vill bli av med sina lös på det här sättet behöver genomgå en tvåstegsprocess. Den första görs med hjälpen av maskinen, den andra görs med hjälp av en kam-metod.

Sandrine och René Voorhorst hoppas nu kunna förenkla livet för många familjer.

– Löss sprider sig fort, speciellt mellan barn. Många föräldrar vill inte gärna använda kemikalier, som lusmedlen innehåller, på sina barn, säger René.

– Det blir dessutom svårare och svårare att behandla eftersom lössen bygger upp resistens mot lusmedlet.

Låg luskunskap

Sandrine Voorhorst påpekar också att behandlingen går betydligt snabbare än den traditionella behandlingen.

– Hela behandlingen tar max två timmar. Den första, med maskinen, tar 45 minuter, säger hon.

De anser båda att kunskapen om löss är ganska låg hos människor. Nu hoppas de kunna fylla det tomrummet genom att utbilda dem som kommer till kliniken om löss.

Förhoppningarna är att luskliniker kan öppnas på fler ställen i Sverige. De redan haft kunder som kommer från andra delar av Sverige till Täby för att bli kvitt lössen.

– Flera har kommit från Göteborg hit. Folk verkar galna i det, säger Sandrine Voorhorst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Vallentunamopedister gör upp på isig bana

Nyheter Runt 20 förare tävlar på odubbade moppar På lördag är det mopedträff i Kårsta, där odubbade mopeder kör på isbana. Arrangören beskriver det som ett publikvänligt arrangemang.tisdag 19/2 16:24

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10