Linden föll i vinden? Kraftiga vindar kan ha bidragit till att ett helt träd föll och landade på en parkerad bil i Valhallavägens allé igår. Foto: Lena Carlsson

Parkerad bil på Östermalm krossades av fallande träd

En parkerad bil har totalförstörts av ett fallande träd i Valhallavägens allé. Nu är arborist på väg till platsen.

  • Publicerad 14:09, 2 jun 2015

Det var en hel lind som föll och landade rakt på taket på en personbil som stod parkerad i Valhallavägens allé under måndagen. När Östermalmsnytt når trafikkontorets trädspecialist Britt-Marie Alvem berättar hon att en arborist är på väg till platsen.

– Vi ska försöka ta reda på i vilket skicka de andra träden är, för att se om det krävs några akuta åtgärder. Vi ska även undersöka stubben, eller det som är kvar i marken av trädet som föll, för att ta reda på orsaken till det som skedde.

Hur kan ett helt träd bara falla omkull?

– Det vet vi inte än, men en trolig teori är att bilarna som står parkerade under träden har kompakterat jorden med resultatet att trädets rötter förstörts. Tyngden från bilarna har gjort jorden hård och ogenomtränglig, vilket hindrar regnvatten från att rinna ned men även rötterna från att andas. Det är med stor sannolikhet så att trädet föll eftersom luftutbytet till och från grenarna inte fungerade.

Hur farligt är det att gå i allén?

– Det är inte farligt. Det förekommer att träd faller, och i går var det kraftiga kastvindar, vilket kan ha bidragit till att just det här trädet föll. Vi strävar efter att det ska vara säkert i allén, men det kan alltid hända en olycka.

Men den här gången blev ingen skadad?

– Nej, vad jag förstår så blev det ingen personskada.

I januari jobbade ett stort gäng arborister med att beskära alla träden i Valhallavägens allé. Östermalmsnytt uppmärksammade arbetet i en artikel, som du kan läsa här.

Varför upptäckte man inte då att trädet riskerade att välta?

-- De utförde så kallade driftsunderhållande åtgärder, till exempel kapade grenar som hängde ned på bilarna. För att ta reda på hur träden mår, krävs en inventering, och det gjordes inte då.

Ska man undvika Valhallavägens allé när det regnar eller blåser kraftigt?

– Nej, så illa är det inte. Vi ska gå igenom träden nu och göra en bedömning av vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas i framtiden och om vi behöver göra något akut.

Okej. Vem betalar för skadorna på bilen?

– Det vet jag inte än.