Avgift. Nu gäller parkeringsavgifter på Danderyds infartsparkeringar. Foto: Most photos

Parkeringsavgift på infartsparkeringarna – så har det gått

Den 9 mars infördes parkeringsavgifter på Danderyds infartsparkeringar. Och kommunen märker redan nu av en viss effekt av avgiften.

  • Publicerad 11:49, 19 mar 2020

Det finns fler tillgängliga platser på infartsparkeringarna nu än tidigare.

Det var i december 2019 som kommunfullmäktige i Danderyd beslutade att införa avgift på infartsparkeringarna. Detta gjordes bland annat för att öka rotationen på bilarna som står på de populära parkeringarna så att fler kan nyttja platserna. Parkeringsavgiften infördes förra veckan. Redan nu har den fått effekt.

– Införandet av p-avgifter har fungerat väl så här långt. Det har varit lugnt vad gäller ärenden och samtal till kommunen, vi märker av att informationen gått ut. Frågorna vi får handlar främst om hur man betalar, skriver Helena Eriksson, kommunikatör för tekniska kontoret Danderyds kommun i ett mejl till DanderydDirekt.

Danderyds kommun menar också att det märks att färre tar bilen, men vad det beror på är i dessa tider lite oklart.

– Vi märker av att det finns fler tillgängliga platser på infartsparkeringarna nu än tidigare. Om det har att göra med p-avgifterna eller att man undviker att åka kollektivt med anledning av Covid-19 är för tidigt att säga. Just nu är till exempel infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus halvfull, skriver Helena Eriksson

Det har också förekommit uppgifter om att bilister har parkerat på platser runt om parkeringarna som inte är p-platser för att slippa avgiften. Men detta är inget kommunen känner till.

– Vi har inte märkt av någon större skillnad i ärenden som kommer in. Inte heller när det gäller antalet böter, skriver Helena Eriksson.

Så fungerar nya parkeringsavgifterna

Det kostar 5 kr/timme - och maximalt 30 kr om dagen - att parkera på infartsparkeringarna vardagar mellan 7-16. Övrig tid är det gratis.

Easypark och SMS Park sköter betalningarna. Du kan betala med antingen sms eller app.

Man behöver fortfarande tillstånd för att stå på infartsparkeringarna mellan kl 07.00 – 16.00. Tillståndet ska finnas synligt i framrutan.

Källa: Danderyd kommun

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34