Fullt. Sara Gahm, kommunens exploateringsstrateg, berättar nu om ett nattligt parkeringsförbud för att frigöra platser på infartsparkeringen. Foto: Jonas Månsson

Parkeringsförbud införs på nätterna

En överfull infartsparkering i Tappström försvårar för pendlare. Den föreslagna parkeringsavgiften blir det dock inget av. Däremot ett parkeringsförbud på natten.

  • Publicerad 09:15, 8 sep 2019

För den som vill parkera vid infartsparkeringen vid kommunhuset i Tappström i morgonrusningen kan det vara ett problem att hitta plats. Redan tidigt på morgonen kan parkeringen i värsta fall vara mer än full. Vissa dagar är till och med passager blockerade.

Kommunen har under en längre tid sett över situationen och upplevt det problematiskt att många bilar står längre än vad de borde, något som MälaröDirekt tidigare skrivit om.

– Om det är fullt när infartsparkerare eller pendlare kommer får vi se över om det är något vi kan göra för att underlätta pendlingen. Det är väldigt aktuellt när Ekerövägen byggs om. Vi måste göra det vi kan för att folk ska kunna ställa sin bil och ta bussen, säger Sara Gahm, Ekerö kommuns exploateringsstrateg.

Ingen p-avgift

För ungefär ett år sedan fanns planer på att avgiftsbelägga parkeringen, men så blir det inte.

– Det blev för drastiskt, säger Sara Gahm.

I stället har kommunen en annan lösning på problemet.

– Det vi gör är att vi kommer att införa nya tider så att det blir parkeringsförbud under en period natt mot vardag. Då blir det alltså inte möjligt att stå hela dygn. Då kan det bli fler platser tillgängliga för infartsparkering direkt på morgonen, säger hon.

Planen är att det ska ske i september, under tidsperioden 02.00-04.00 varje natt mot vardag. Under dessa timmar kommer området övervakas av parkeringsvakter.

Tidigare har det pratats om är att boende i närheten har använt parkeringen som boendeparkering och det vill kommunen undvika. De tankarna känner Sara Gahm till.  

– Det är en teori som fluktuerar, men vi har inte gjort någon ny mätning var bilarna hör hemma. Detta blir ett steg av flera för att få en bättre parkerings- och pendlingssituation i kommunen, säger hon.

Kommunen kommer att sätta upp skyltar med de nya bestämmelserna vid parkeringen för att tydligt informera vad som gäller.

Kommunens infartsparkeringar

Kommunhuset, Tappström: 270 platser

Träkvista idrottsplats: 100 platser

Tegelbruksvägen, Tappström: 99 platser

Svanhagen: 50 platser

Jungfrusund: 28 platser

Stenby, Adelsö: 17 platser

Färentuna kyrka: 16 platser

Hammargården: 16 platser

Ekeby: 10 platser

Svartsjö: 10 platser

Källa: Ekerö kommun

Hissrenoveringen gör resande svårt

Nyheter Kör du barnvagn, rullator eller rullstol? Då blir det svårt att ta t-banan från Brommaplan ett tag. Hissen repareras – då hänvisas resenärerna till andra stationer med hiss.måndag 23/9 7:15