Frustrerad. Marielle Åström Jansson är missnöjd över hur mycket trafik det är vid vändplanen vid skolan. Foto: Lotten Engbom

Parkeringsilska vid skolan: "Kö ut på vägen"

Det är många föräldrar som är frustrerade över parkeringssituationen vid Ekebyskolan och Hammarbacksskolan. Men rektorn tillbakavisar problemet och menar att föräldrarna måste följa trafikreglerna.

  • Publicerad 12:13, 7 nov 2018

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook beskriver föräldern Marielle Åström Jansson att det är svårt för föräldrar att parkera vid skolan. Det finns helt enkelt inte några parkeringsplatser utanför skolan, utan bara en vändplan.

– Ibland är det kö ut på vägen. När några svänger in till parkeringen och ser att det är proppfullt inser man att det inte finns några platser. Då finns det ingenstans att vända och det blir tvärstopp, säger hon.

Samsas om platserna

I somras slogs Ekeby och Hammarbacken ihop, vilket har lett till att fler föräldrar måste samsas om parkeringsmöjligheter när de ska släppa av eller hämta sina barn. Marielle menar att för de föräldrar som vill gå in med barnen i skolan blir det svårt att lösa parkeringssituationen.

– Igår såg jag en parkeringsvakt som stod i mitten av gräsplätten. Det är inte hans fel, men jag blev så jäkla arg, det är bara att slå undan problemen. Jag vet att det står en skylt om att man inte får parkera, men det handlar om fem, max tio, minuter, säger Marielle Åström Jansson.

Enligt henne skedde ett informationsmöte vid skolstarten, där rektorn sa att de skulle prioritera parkeringsproblemet.

Bökigt. Föräldrar upplever att det är stökigt med parkeringen utanför Ekebyskolan. Foto: Lotten Engbom

"Respekterar inte trafikreglerna"

Men rektorn Erik Byström håller inte med om en avsaknad av parkeringsplatser.

– Vi för samtal med föräldraföreningen, och har sett att det finns lediga parkeringsplatser på morgnarna. Om föräldrar kunde använde de som finns, skulle det inte vara ett jättestort problem, säger han.

Han menar att det vid Teknikvägen finns 25 parkeringsplatser som föräldrarna kan använda, och att det på morgnarna ofta finns lediga platser där. Det är 100 meter bort, och han menar att problemet ligger i att folk stannar vid vändplanen istället, vilket är 50 meter närmare skolan än parkeringen.

– Vid vändplanen finns en slinga som är till för varutransporter, men den är närmare skolgården än parkeringen. Det som är bekymret är att folk inte respekterar trafikreglerna, säger Erik Byström.

Han berättar att han i september ordnade så att det blev en tretimmarsparkering vid Teknikvägen, just för att föräldrar ska ha möjlighet att gå in med sina barn till skolan.

– Mitt råd är att folk använder de parkeringsplatser vi fått till, ska man köra vid slingan får man droppa av barnen så att de går in själva in till skolan, säger han.

Kommenterar från Facebook:

"Trafiksituationen är oacceptabel. Vägrar släppa av barnen då de inte är trygga att gå själva och dessutom är det kaos vid lämning så man måste försäkra sig om att någon personal ser att barnet är där!"

"Det finns väl en ganska stor parkering där vid Ekeby, vändplatsen är kanske inte bästa stället."

"Det är fullkomligt kaos där. Mkt värre sen sammanslagningen"

"Men varför ska alla skjutsa sina barn till skolan? Det är ju det som orsakar problemen."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Var finns godaste pizzan i Vallentuna?

Nyheter Rösta fram tills 1 december Det kan tyckas vara långt bort till internationella pizzadagen - 1 januari. Men den italienska rätten är lika aktuell under årets alla andra dagar. Därför vill vi nu veta vilken pizzeria ni tycker...måndag 12/11 16:10

Trafikolycka på E18 under eftermiddagen

Nyheter Köerna har upphört En trafikolycka har skett på E18 i norrgående körfält. Olyckan har skett i höjd med Hägernäs trafikplats.måndag 12/11 15:00
/magazine/20019" target="_blank">