P-BOT. 500 kronor i böter blev de för de bilägare vars fordon stod felparkerade på Runsavägen vid Kairobadet på söndagen. Foto: Polisen

Parkeringskaos vid Kairobadet – 32 bilar lappade

Polisen lappade på söndagen ett 30-tal felparkerade bilar på Runsavägen vid Kairobadet. Anledning: Om det händer en olycka kommer räddningstjänstens fordon inte fram.

  • Publicerad 17:30, 22 jun 2020

När det gäller ett drunkningstillbud kan några minuter innebära skillnad på liv och död.

Martin Wallin, samordnare på Sollentuna lokalpolisområde. Foto: Anton Kyhlbäck

Det blev en dyr söndag på stranden för 32 bilägare i Väsby. Efter en varm dag i solen på Kairobadet fick de en kalldusch när det var dags för hemfärd: en p-bot på 500 kronor.

– Det här är ett återkommande problem vid Kairobadet. Folk parkerar hej vilt längs med Runsavägen, vilket gör att det finns en risk för att räddningsfordon inte kommer fram vid en olycka eller sjukdomsfall, säger Martin Wallin, samordnare på Sollentuna lokalpolisområde,.

Han berättar att polisen alltid har möjlighet att utfärda parkeringsförelägganden på offentlig mark.

– Egentligen är det inte något prioriterat arbete, men är det fara för liv och hälsa är det prioriterat, säger Martin Wallin.

Liv och död

Han säger att det inte räcker om folk flyttar på sina bilar när något händer.

– Det tar en stund att flytta på bilen. När det gäller ett drunkningstillbud kan några minuter innebära skillnad på liv och död.

De felparkerade fordonen orsakar även stora problem för lokaltrafiken och de boende längs med Runsavägen.

Det finns dock en parkering intill Kairobadet, strax ovanför Mor Olas backe.

"Men folk är för lata för att gå den korta biten och det finns ingen annanstans närmare att göra en stor parkering", står det bland annat i ett inlägg i en lokal facebookgrupp.

– Vi sitter inte på lösningen, vi är varken stadsplanerare eller markägare. Vår uppgift är att se till att trafiken flyter och att det görs på ett säkert sätt, säger Martin Wallin.

Åker dit regelbundet

Han berättar att söndagens insats inte blir sommarens enda för att komma till rätta med parkeringskaoset vid Kairobadet.

– Vi har gett tydliga direktiv till våra poliser. De kommer att åka dit regelbundet och är uppmanade att ha låg toleransnivå när folk står felparkerade.
 

SOMMAR. Soliga dagar vid Kairobadet. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt