Parkeringskupp på Gärdebyplan

Efter ett år med parkeringskaos, berg av sopor och tusentals kronor i p-böter, har de boende på Gärdebyplan i Rinkeby fått nog. – Vi kräver svar från Svenska Bostäder. Varför gör de så här mot oss?

  • Publicerad 15:16, 4 sep 2017

"En dag fick vi nog."

Allt började sommaren 2016. Svenska Bostäder skickade ut ett brev till de boende på Gärdebyplan, om att parkeringshuset på Rinkebysvängen skulle rivas. Alla hyresgäster stod plötsligt utan p-plats.

– Där fanns 300 parkeringsplatser, säger Amene Ali, en av hyresgästerna på Gärdebyplan. Vi blev utslängda och fick panik.

Brevet kom i juni, då nästan alla var bortresta. Och därför hamnade de långt bak i kön bland dem som skulle få en ny p-plats.

– Svenska bostäder sade att de inte hade någon skyldighet att ordna p-platser åt oss. Men var skulle vi parkera?

Då började eländet. Bilar stod parkerade hur som helst och var som helst.

– Vi vågade inte släppa ut barnen på gården för att leka, säger Amene Ali. De kunde bli påkörda, det blev farligt.

Sopbilarna kom inte fram. Soptunnorna svämmade över.

– Det började lukta illa, råttor sprang över gården, säger Lamia Cherkaoui. Det var hemskt.

Hon berättar att en av grannarna blev akut sjuk.

– Vi ringde efter ambulans, men den kom aldrig. När vi ringde igen, sade de att ambulansen hade vänt tillbaka. Den kunde inte komma in på gården.

Parkeringsvakterna kom däremot. De lappade bilarna, ofta och många.

– Vi har betalat mellan 4000 och 5000 kronor i månaden i böter, säger Sultan Teke. Det går inte.

Grannarna organiserade sig. De samlades i Hyresgästföreningens lokal, delade upp dygnet och varnade varandra när parkeringsvakterna kom.

– Ibland kom de klockan fem om morgnarna.

Det blev dålig stämning, minst sagt. Parkeringsvakterna kände sig hotade och kom med poliseskort.

– Vad skulle vi göra? Vi blir ruinerade.

På uppmaning av hyresgästerna lät Svenska Bostäder upprätta ett 20-tal parkeringsplatser mellan fotbollsplanen, som ligger längs med Rinkebysvängen, och Gärdebyplans fastigheter. P-platserna var klara i maj. Men en av de boende på Gärdebyplan överklagade bygglovet. Hen tyckte att parkeringen kom för nära bostadshuset. Länsstyrelsen höll med och bygglovet godkändes inte. Svenska Bostäder överklagade till mark- och miljödomstolen. I väntan på beslut har de nya p-platserna varit avstängda och parkeringskaoset har fortsatt.

– En dag fick vi nog.

Med gemensamma krafter lyfte hyresgästerna bort trafikhindren i betong, som stoppat infarten. De har gjort egna handskrivna skyltar, som visar vilken p-plats som tillhör vem. Sopbilarna kan komma fram, soporna är tömda och det är lugnt och fint på gården igen.

– Just nu har vi löst problemet, säger Amene Ali. Men varför gör Svenska Bostäder så här mot oss? Vi har bott här så länge, vi betalar våra hyror. Vi sköter vår gård, den är jättefin, och det är inget vi får betalt för. Vi ställer upp och ändå gör de så här.

Gärdebyplans hyresgäster är medvetna om att de gjort något som strider mot lagen. Men de parkerar inte längst in till husväggen, av hänsyn till hyresgästen som klagat, utan använder bara de övriga p-platserna. Och de fortsätter att bevaka sina bilar. Dag och natt.

– Jag gick inte till jobbet första dagen, säger en av dem.

– Jag håller koll från min balkong, säger en annan.

– Jag tar natten, säger en tredje, när jag kommer hem från jobbet. De skiter i oss, så vi tog saken i egna händer.

Ann Kuylenstierna Arnström är kommunikationschef på Svenska Bostäder. Hon beklagar situationen som har uppstått.

– Vi vill inget hellre än att det här ordnar sig. Vi hade fått bygglov för de nya parkeringsplatserna, med det överklagades och ärendet ligger nu hos mark- och miljödomstolen. Vi hoppas att det löser sig så fort det bara går.

Hyresgästerna känner sig lurade. De är rädda att de ”kommit sist i kön” till nya p-platser, eftersom brevet skickades ut när de flesta var bortresta.

– Nej, det behöver de inte oroa sig för. Vi har ett rättvist system, som grundar sig på antal boendeår.

300 p-platser försvann när parkeringshuset revs. Kommer de att ersättas?

– Det är olyckligt, men parkeringssituationen i Stockholm är inget som Svenska Bostäder rår över. Vi kan bara försöka lösa problemen så gott vi kan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.