Stor uppslutning. Så här festligt, eller ångestladdat, var det på Festivalångestfestivalen häromåret. Foto: Staffan Nelander

Parkhäng i Vitan ska bota festivalångest

Är du en av dem som sörjer att festivalsommaren börjar gå mot sitt slut? Då kanske Festivalångestfestivalen är något för dig. Den 14 september intar evenemanget Vitabergsparken för femte året i rad.

  • Publicerad 10:16, 10 sep 2019

Festivalen, som egentligen inte är en festival utan "ett parkhäng i ett högre syfte", har vuxit markant sedan den föddes; från tio deltagare första året till över 100 i fjol.

Jon Sjöberg arrangerar evenemanget tillsammans med Natali Einarsen. Enligt honom föddes idén till evenemanget av ångesten när bubblan sprack efter ett besök på Emmabodafestivalen.

– I stället för att ligga hemma och se upp i taket och längta tillbaka gjorde vi någonting av det, och bestämde oss för att försöka återskapa en del av känslan att vara på plats, säger Sjöberg.

Festivalångestfestivalen bjuder på klassiska festivalinslag såsom campingstolar, ljummen öl, filtar där man kan ligga och lyssna på musik, och ett tomt tält att gå in och prata i. Någon övernattning är det dock inte fråga om; prylarna packas ihop när kvällen går mot sitt slut.

– Stämningen har blivit mycket lyckad och uppmuntrar dem som kommer att faktiskt gotta sig i sin festivalångest i en sådan miljö med andra och på så sätt komma ur den, säger Jon Sjöberg.

Sedan det första parkhänget har Emmabodafestivalen gått i graven, och enligt Sjöberg är den svenska campingfestivaldöden ett faktum som lett till att festivalångesten tagit sig nya dimensioner.

– Till slut kanske det bara kommer att finnas en festival som heter Festivalångestfestivalen och då behövs väl detta parkhäng mer än någonsin, säger han.