Balans. Israeliska gatuhunden Pita, 2,5 år, studsar upp på bänken i väntan på godis från matten Sandra Öhman. Foto: Andreas Aura

Parkour är nya hundtrenden i Bredäng

Vad pågår här? Jo, parkour för Bredängs hundar. Även jyckar från andra orter är välkomna på helger. Huvudfokuset ligger på hundars hälsa och att socialisera sig med andra.

  • Publicerad 10:52, 11 maj 2018

Pita, den israeliska gatuhunden, studsar upp på bänken samtidigt som extramatten Sandra lockar med en godisbit. Enzo, Mala, Esther och Charlie väntar ivrigt på sin tur. Stor entusiasm ligger i luften för det som väntar.

Aktiviteten går ut på att hundar får träna sin balans och stärka sin kroppsmedvetenhet. Det övas genom att hundarna får balansera på stenar, bänkar och kullar, och annat som finns i miljön. Mänsklig parkour i mindre form, med andra ord. Selar samt vanligt koppel används istället för flexikoppel för att hundarna inte ska skada sig.

– Eftersom hundarna har fyra ben behöver de ibland träna sin kroppsmedvetenhet. Stressade hundar kan också behöva träna på att vara i fler sociala sammanhang, säger Angeliqa Dorén.

Hon och Sandra Öhman är två hundägare som styr upp olika aktiviteter. De är även engagerade i Facebook-gruppen ”Hundägare i Bredäng”, där alla kan gå in och kolla när nästa träff sker.

Inget avancerat

Men några avancerade övningar handlar det inte om.

– Vi vill inte göra det för svårt. Så många som möjligt ska känna att de kan ta med sin hund hit, säger Sandra Öhman.

Aktiviteten är gratis. Idén är att det ska vara en ideell verksamhet och inte vinstdrivande. Den enda kostnaden blir för fika efter övningarna, omkring 25 kronor. Minglandet är en del av rörelsen.

– Gemenskapen är också viktig, säger Sandra Öhman.

Även promenader

Men det är inte bara parkour som utövas. Promenader sker med jämna mellanrum på lördagar, för alla som skulle tycka att det vore trevligt med promenadsällskap. Promenadträffen är för både stora och små hundar.

– Träffarna skapar en starkare samhörighet bland hundar och ägare i området. Vi hoppas att det här ska kunna öka det, säger Angeliqa Dorén.

Hundparkouren i Bredäng har hållit igång i snart två år, och intresset är stort. Även separata träffar sker för hundar i olika storlekar.

– Första parkour-promenaden förra året var vi fler än tio hundar och det funkade jättebra. Vi brukar be ägare med lite mer osäkra hundar att ha något gult band på dem, för att underlätta promenaden. Hundar från alla orter är välkomna, säger Angeliqa Dorén.

Hälsan viktigast

Övningen är en allsidig träning. Den stärker hundens leder, muskler och koncentration. Det här sker framförallt genom att träna upp hundarnas balans.

– Hälsan är det absolut viktigaste, säger Sandra Öhman.

upp och hoppa. Jack russel-hunden Esther, 5 år, visar prov på bra kroppsmedvetenhet.

Parkour för hundar?

Aktiviteten går ut på att hundar får träna sin balans och stärka sin egna kroppsmedvetenhet.

Det här övas genom att hundarna får balansera på stenar, bänkar och kullar med mera. Mänsklig parkour i mindre form, med andra ord.

Selar samt vanligt koppel används istället för flexikoppel för att hundarna inte ska skada sig.

Nästa parkourtillfälle? Kolla Facebookgruppen Hundägare i Bredäng.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.