Foto: Wikimedia Commons

Partier köpslår om makten

Socialdemokraterna och Nystart Enköping fick minskat stöd i valet. Det finns ingen tydlig majoritet och det blir därför en förhandlingsfråga hur Enköping ska styras.

  • Publicerad 08:44, 10 sep 2018

Uppdaterad onsdag 12 september, klockan 11.50.

Socialdemokraterna och Nystart Enköping minskar med 6 mandat i Enköping efter valet till kommunfullmäktige, rapporterar Sveriges Television. Sverigedemokraterna och den borgerliga Alliansen ökar.

Inte heller Alliansen kan räkna med att bilda majoritet då man endast sitter på 21 av de totalt 51 mandaten.

– Nu blir det förhandlingar. Alliansen har stärkt sin ställning, men det blir svårt för någon att hitta en majoritet, säger Ingvar Smedlund, Moderaterna.

På onsdagen finns det fortfarande inte mycket konkret att meddela om hur diskussionerna går om samarbeten mellan de olika partierna.

– Vi kommer att ha ett möte med Alliansen i kväll (läs: på onsdagen). Det kommer nog inte att finnas så mycket att berätta förrän i nästa vecka, säger Ingvar Smedlund.

Anders Wikman, Nystart Enköping, säger att partiet först ska ha en diskussion internt. Sedan blir det dags för förhandlingar med de andra partierna.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte tror på blockpolitiken. Vi kommer att prata med båda sidorna, säger Anders Wikman.

Anders Wikman påpekar också att det som man hittills har förhållit sig till är ett preliminärt valresultat. Under onsdagen pågår fortfarande rösträkningen för det slutgiltiga valresultatet.

– Vårt främsta mål är att hitta ett starkt och tydligt styre för Enköping. Det som är bäst för Enköping, oavsett om det blir höger eller vänster, säger Anders Wikman.

Sverre Ahlbom, Socialdemokraterna, har en liknande bild av situationen.

— Jag sköter förhandlingarna från vår sida, och förhandlingar pågår. Kontakter tas på alla möjliga håll och kanter just nu. Vi har ett precis likadant läge som det är på riksnivå. Socialdemokraterna är öppna för att samarbeta med de flesta, säger Sverre Ahlbom.

Läs hela valresultatet på SVT:s hemsida.

BLÅLJUS: Droger, stölder och intrång

Nyheter Senaste blåljusnotiserna innehåller både nytt och lite äldre som rapporterats sent. Fast den unge mannen som drogpåverkade ville at sig in på ett fritids är ny.tisdag 25/6 10:44