I veckan presenterade personer från "Stoppa Stureplanerna" ett alternativt förslag på hur renoveringen av Stureplan kan genomföras. Foto: Michael Toll / arkitektbyrån Koncept

Partier sluter upp bakom alternativa Stureplansförslaget

I veckan presenterade personer från ”Stoppa Stureplanerna” ett alternativt förslag på hur Stureplan kan göras om, utan att det ska bli fråga om massrivningar. Idéerna gillas från politikerhåll.

  • Publicerad 14:26, 21 jun 2017

I veckan presenterade Svenska Brasserier, som bland annat står bakom Taverna Brillo, Sturehof, och Riche, ett helt nytt förslag på hur renoveringen av Stureplan kan genomföras.

Till sin hjälp hade arkitektbyrån Koncept kopplats in, och deras förslag visade att en renovering är möjlig utan att det genomförs ”massrivningar” av hela Sturekvarteret. Slutresultatet blir, enligt dem, exakt detsamma.

Förslaget har nu vunnit gehör både hos Moderaterna och Liberalerna.

NYA BILDER: Så vill Abu Dhabi-bolaget bygga om Stureplan

– Förslaget från Svenska Brasserier och arkitektbyrån Koncept är helt klart intressant och ligger i linje med vad Moderaterna har framfört under processens gång. Stadens planförslag innebär alltför stora ingrepp i kvarteret. […] Så omfattande rivningar är inte nödvändiga för att uppnå de faktiska fördelarna med förslaget, skriver oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) i en kommentar till StockholmDirekt.

Efter stora protester – mer tid att tycka till om nya Stureplan

Liberalerna är inne på samma linje.

– Det är värt att titta vidare på det alternativa förslag som nu lagts fram för hur Stureplankvarteret kan förbättras utan stora rivningar. Vi vill ha ett levande Stureplan som förnyas men som samtidigt bevarar sin själ, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Krogstriden om nya Stureplan – två imperier på varsin sida

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är lite mer svävande när han ombeds tycka till om det alternativa förslaget från Svenska Brasserier.

– Det är såklart bra med alla konstruktiva inlägg och förslag. Efter samrådet kommer diskussionen kring hur projektet kan utvecklas fortsätta med planbeställaren, säger Roger Mogert.

Fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, vill bygga om stora delar av kvarteret. Förslaget är nu ute på samråd, har fått rekordmånga synpunkter vilket gjort att samrådstiden förlängts till och med 11 juli.