FÖRBUDSFRÅGA. De flesta av Väsbys partier vill inte införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Den här bilden är från Södermalm, där Söderbon Otto Milde har bytt plats med en romsk tiggare utanför en matbutik för att uppmärksamma deras utsatta situation. Foto: Maja Brand/Arkiv

Partierna svarar om tiggeriförbud

Joanna Masouras (M) motion om att utreda möjligheten att införa ett lokalt tiggeriförbud i Upplands Väsby väcker många tankar och känslor. Det visades inte minst i måndagens fullmäktigedebatt. Inför sammanträdet frågade Vi i Väsby hur de övriga partierna ställer sig till ett tiggeriförbud. – Moderaterna spelar med de bruna krafterna, svarar Anders Rosén (V).

  • Publicerad 15:10, 26 sep 2017

Ja eller nej till ett lokalt tiggeriförbud i Väsby, och varför?

Sverigedemokraterna svarar inte på Vi i Väsbys mejl, men ledamoten Jan Björkebaum Dahlén (SD) yrkar i kommunfullmäktiges talarstol på bifall till Moderaternas motion.

– Motionen är mycket välformulerad och bra, säger han.

Sverigedemokraterna är dock det enda parti som ger Moderaterna stöd. Allianskollegerna Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet svarar på en rak fråga nej till ett tiggeriförbud. Det gör även Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Väsbys bästa.

Liberalernas Margareta Hamark säger att tiggeri är en fattig människans sista utväg.

– När länder som Rumänien och Bulgarien säkerställer grundläggande social trygghet för sina invånare kommer människor att stanna i sitt hemland och bygga sin framtid där. Att förbjuda tiggeri är att göra tillvaron ännu mer bekymmersam och riskfylld för redan utsatta människor. Att dölja symtomen botar inte sjukdomen.

Kristdemokraternas Maria Fälth och Centerpartiets Ann-Christin Frickner säger också nej till ett förbud.

– Det hjälper inte dem som tigger, utan de blir än mer utsatta och kan bli föremål för än mer trakasserier. Att sparka på dem som redan ligger är inte den utveckling som KD vill se, säger Maria Fälth (KD).

– Jag förstår att man kan uppleva det som jobbigt att se en annan person i den situationen, att se att människor är så fattiga att de tvingas tigga. Ett tiggeriförbud gör däremot inte att problemet med fattigdom försvinner. Frågan behöver hanteras på EU-nivå, säger Ann-Christin Frickner (C) bland annat.

Den rödgröna majoriteten i Väsby är enig: De vill inte heller se ett förbud.

– Vi har redan lagar i landet och dessutom en lokal ordningsstadga som innebär att polisen kan ingripa vid till exempel förargelseväckande beteende eller om det förekommer kriminell verksamhet. Vi tycker att det är bättre att polis och rättsväsende ägnar sig till att jaga internationella ligor som gör inbrott i Väsbybornas hus och lägenheter, ungdomar som rånar äldre eller kriminella som säljer alkohol eller narkotika till minderåriga än att jaga fattiga människor som ändå aldrig kommer kunna betala några böter. Det Moderaterna föreslår är slöseri med skattebetalarnas pengar och med samhällets resurser, säger Ann-Christin Martens (S).

– Att tigga är inte straffbart. Det går inte att förbjuda fattigdom och vi kan inte förbjuda människor att be andra om hjälp, säger Lars Valtersson (MP).

– Tiggeriförbud löser inga problem för de utsatta människorna. Det är bara ett sätt för oss "att slippa se". Moderaterna spelar med de bruna krafterna. Vad är problemet för "oss"? Dessutom är det mycket tveksamt om det överhuvudtaget är lagligt att införa tiggeriförbud. Eventuella problem med ordning och människohandel kan hanteras med befintliga lagar och regler, säger Anders Rosén (V).

– Vi kan inte lagstifta bort fattigdom genom ett lokalt förbud i Upplands Väsby. Det här är en nationell fråga för regeringen och i förlängningen en EU-fråga. Detta får inte förväxlas med vissa fall av tiggeri där man misstänker att organiserad brottslighet ligger bakom. Där finns det tydlig lagstiftning idag, säger Roland Storm (VB) och problematiserar frågan:

– Hur ska en tiggare definieras? Vem ska avgöra vem som är en tiggare?

– Hur ska ett sådant förbud efterlevas? Ska polis tillkallas varje gång någon ber om en slant?

– Hur ska ett lokalt förbud för tiggare hanteras på pendeltåget när det åker genom Upplands Väsby kommun?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

VB lovar bevara Väsby och stärka idrotten

Nyheter Större insyn i den kommunala verksamheten, omplanering av Väsby idrottsstad, bättre nyttjande av kommunens föreningar, mellanboenden för seniorer, och bevarande av Väsbys grönområden och...tisdag 21/8 14:29

Nu kommer vikingashowen till Väsby

Nyheter Tre tusen besökare väntas till Gunnes gård när storshowen Follow the Vikings kommer till Sverige fredagen den 31 augusti. Museichefen Gun Bjurberg spelar den vansinniga vikingakvinnan Gunhild. – Det...måndag 20/8 15:29

På onsdag kan du förtidsrösta

Nyheter Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Men redan onsdagen den 22 augusti startar förtidsröstningen och pågår fram till valdagen. Röstkortet bör du få hem i brevlådan denna...måndag 20/8 7:15