Parviz Hassani ska utvisas efter 12 år i Sverige. Anledning? Han tog ingen semester förra året. Foto: Jannie Flodman

Parviz tog inte semester – nu utvisas han

Kocken Parviz Hassani struntade i att ta semester. På grund av det ska han nu utvisas efter mer än ett decennium i landet. "Jag har slösat mina bästa år i Sverige", säger han. Sista hoppet är en ny rättspraxis – som kom tre veckor för sent.

  • Publicerad 07:44, 29 dec 2017

Lönespecar, intyg, officiella dokument, namnunderskrifter från engagerade matgäster: vardagsrumsbordet hemma hos Parviz Hassani är belamrat med papper. Och överst, det bistra brevet:

"Migrationsverket kallar dig till ett återvändandesamtal då ditt ärende har vunnit laga kraft och ska verkställas."

– Jag läste bara "har vunnit" och tänkte "jaaaa!". Sedan läste min flickvän det noga och förklarade att det betyder att jag inte får stanna, berättar en nedslagen Parviz Hassani.

Lägenheten i Upplands Väsby är ljus och fräsch, spartanskt inredd modell ungkarl men med en färgglad julgran i hörnet. I soffan sitter en bedrövad kock, ursprungligen från Iran, som efter 12 år i Sverige ska utvisas eftersom han inte tog lagstadgad semester.

– Jag kom hit och det var ett misstag. Jag slösade mina bästa år i Sverige. Nytt alfabet, nytt språk, ny kultur, jag anpassade mig. Och så detta. Det är det sjukaste, suckar Hassani.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den idag 45-årige iraniern kom hit för 12 år sedan och sedan mer än fem och ett halvt år är han kock och bartender på Söderkrogen Balthazar. När flyktingkrisen slog till med full kraft i slutet av 2015 blev Migrationsverkets väntetider för att förnya visum extremt långa. Då valde Hassani att strunta i sin årliga semesterresa hem till Iran, eftersom hans visum skulle gå ut och det fanns risk för krångel.

I vanliga fall brukar han jobba elva månader och sedan hälsa på mamma och åtta syskon i en månad, men under 2016 så tog han alltså ingen semester alls.

– Sedan i början av 2017 ringde en handläggare från Migrationsverket – första gången någon någonsin ringer mig därifrån – och sa "du har inte fått någon semesterersättning för 2016".

Och det stämde: arbetsgivaren på Balthazar hade missat att betala ut ersättning för den uteblivna semestern samt ob-tillägg. Restaurangens ägare Almir Desevic bekräftar dock för StockholmDirekt att detta nu betalas ut i efterhand genom ett lönepåslag under 13 månader.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men i februari kom avslaget på förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Migrationsverket konstaterade att förutsättningarna för arbetstillstånd inte varit uppfyllda under hela den tidigare tillståndstiden, på grund av semestermissen.

Överklagan till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen gav inget, och för en månad sedan anlände det slutgiltiga brevet om utvisning. Nu står den för närvarande papperslöse Parviz Hassanis absolut sista hopp till en dom som kom ett par veckor efter hans – den 13 december.

Den gäller en pizzabagare i Jokkmokk som skulle utvisas eftersom hans chef missat att betala ut 460 kronor i lön. Migrationsdomstolen slog fast att det var orimligt, vilket nu har satt en ny rättspraxis för liknande fall där arbetsgivarnas missar satt käppar i hjulet för att få stanna i Sverige.

I juldagarna har Hassanis advokat skickat in en ansökan om att den nya praxisen ska hindra utvisningen, trots att hans avslag anlände tre veckor före.

Själv har han gett upp hoppet och tror inte att det kommer att lösa sig.

– Det är jättejobbigt, vad ska jag säga? Jag har köpt bil, lägenhet… Jag är en normal person, jag har aldrig behövt prata med polisen. Det är fett konstigt. Jag jobbar, betalar skatt, har pluggat in svenskan. Jag har kämpat i 12 år för att bli permanent, vad ska jag göra? Vad skulle du göra?

Asylskäl saknar han enligt både honom själv och Migrationsverket. Han vill inte kalla sig vare sig politisk eller ateist men är inte heller troende, och anser att Irans diktaturregim är extrem och islamistisk: "Jag gillar den inte och ville ha ett bättre liv i Sverige." Enligt honom avrättades hans storebror för 17 år sedan efter att han ställt frågor om Koranens syn på homosexuella.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sina första sju år i Sverige levde han som papperslös innan det blev arbetstillstånd och anställning på Balthazar.

– Jag läste ekonomi i Iran, hade tänkt bli mattelärare. Tredje dagen jag var i Sverige fick jag jobb som diskare på en restaurang. Jag jobbade 13 timmar per dag för 2 000 kr i månaden. När jag kom hit kunde jag inte ens laga ett ägg men jag lärde mig allt på sex månader. Och språket! Jag har kämpat! Det är ett helvete att lära sig ett nytt språk efter att man fyllt 30!

Parviz Hassani stryker stressat sitt gråsprängda skägg och konstaterar på klockren svenska:

– Efter så många år, jag har betalat skatt, gjort allt rätt. Jag drömmer varje kväll om hur det ska bli. Jag skulle utveckla mig här. Ska jag nu åka tillbaka och börja på noll?