Lyfter mammorna. "Jag valde att intervjua de röster jag saknade. Mammorna, som är de allra hårdast drabbade, de som har gett liv till sina barn, men sedan förlorat dem, de som kämpar allra hårdast", säger Alexandra Pascalidou. Foto: Thron Ullberg

Pascalidou: Ortens mammor kan stoppa våldet

I sin nya bok lyfter hon förortens mammor. Mammorna som förlorat sina barn i skjutningar, men trots det fortsätter kämpa. Nästa måndag kommer Alexandra Pascalidou till Skärholmen. "Nu är det dags för oss att formulera vad vi vill, sen ska makthavarna lyssna", säger hon.

  • Publicerad 16:53, 11 okt 2018

2017 sköts 43 personer ihjäl i Sverige. Alexandra Pascalidou säger att hon följde nyhetsrapporteringen om det dödliga våldet med växande irritation.

– Det var alltid samma människor som kom till tals. Polisen, kriminologer, patriarker. Alltid män. Och det var så tydligt att indignationen uteblev. Hade det hänt i ett annat område tror jag faktiskt att man i ett tidigare stadium gått in med en kris- eller haverikommission och gjort något, säger hon.

Först tänkte hon göra en dokumentär, men fick inget gehör.

– Då tänkte jag äh, jag skriver en bok istället.

Resultatet blev boken Mammorna.

I den får 20 mammor från det som ibland kallas orten, ibland utsatta eller särskilt utsatta områden komma till tals. Förutom dem som förlorat sina barn i det dödliga våldet, som Maritha O'Gilvie Fredriksson och Carro Sinisalo, finns här aktivistmamman Nabila Abdul Fattah från Sätra, nattvandraren Fatma Ipek från Fittja, socialarbetaren Mantha Mughal Kasagianni från Vårberg.

Marithas son var nitton när han sköts ihjäl

– Mötena var helt fantastiska, jag har aldrig känt mig så stärkt som efter att ha träffat de här mödrarna. De sitter på så mycket hopp, ambitioner och kraft, som aldrig värdesätts. Och de sitter på lösningen på väldigt många problem, säger Alexandra Pascalidou.

Vad för lösningar?

– Massor – man måste läsa boken! Men en busenkel sak – behöriga lärare i alla förortsskolor. Jag minns själv hur det var där jag växte upp, föräldrar som inte kan svenska, inte vet vad en ekvation är, som inte har böcker hemma. Att jag kunde bli författare var tack vare mina lärare och biblioteket som jag alltid gick till.

Det dödliga våldet är bara ett symptom på större problem som måste lösas, säger Pascalidou.

– Vi har stigande sociala orättvisor, klassklyftor som växer, etnisk och social segregation och ett utanförskap som växer. Man behöver inte vara en Einstein eller kriminolog för att fatta att den hopplösheten föder våld.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På måndag hålls ett samtal kring boken i Skärholmen med Alexandra Pascalidou och flera av mammorna som är med i boken.

– Jag hoppas att det här kommer bli början på något nytt. Det är en chans för alla som bor i området att få hopp och bli stärkta. Tro på att förändring är möjlig. För nu är det vår tur att formulera vad vi vill - och dags för makthavarna att lyssna.

Nattvandrande Fatma från Fittja hyllas som hjälte

Här nattvandrar unga och mammor tillsammans

Skärholmsfruar möter Megafoner i ny bok

Samtal om boken Mammorna

På måndag den 15 oktober hålls ett samtal om boken Mammorna på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Författaren Alexandra Pascalidou, Marleys mamma Maritha O'Gilvie Fredriksson och flera av bokens mammor kommer medverka i samtalet.

Var? Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen, Bredholmstorget 14.

När? 15 oktober. Öppnar klockan 17.00 med fika, samtalet börjar klockan 18.00.

Inträde? Gratis. Men bara 120 platser, så först till kvarn gäller. Barnvakt kommer finnas på plats.

Arrangörer: Föreningen Folk i Skärholmen, Nattvandrarna 127, Skärholmens bibliotek, Fuck Våldet och ABF Stockholm.