Sedan i maj har repetitionerna pågått för fullt på Augustendalsteatern. Foto: Emma Löf Hagström

Passionerad kärlek och isande kyla

Passionerade kärleksdraman och isande decemberkyla mitt i sommaren. Nu sätter Teater SAT upp Ernst Fastboms “Jag gifta mig – Aldrig!” – efter att släktingar hittat ett handskrivet originalmanus.

  • Publicerad 07:03, 10 aug 2019

REGI. Stefan Moberg regisserar föreställningen. Foto: Emma Löf Hagström

Teater SAT:s årliga uppsättning av folklustspel på Augustendalsteatern har blivit något av en sommartradition. I år spelar ensemblen med regissör Stefan Moberg i spetsen “Jag gifta mig – Aldrig!”, en pjäs från 1905 där svartsjuka, romantik och förvecklingar står i centrum i ett drama som kulminerar på självaste julafton. 

– Det är en väldigt rolig och underfundig pjäs. Den utspelar sig under några kalla decemberdagar så därför har vi för första gången fått bygga en scen med väggar och golv som ska föreställa inomhusmiljö, säger Stefan Moberg.

Att det blev just “Jag gifta mig – Aldrig!” som sätts upp var en lyckosam slump. Allt började för två år sedan när Teater SAT spelade “Halta Lena och vindögde Per”, även den skriven av Ernst Fastbom. 

– Av en tillfällighet såg en kusin till Fastboms barnbarnsbarn att vi satte upp föreställningen, och tog med sig kusinerna för att titta. De var otroligt glada och överraskade – de tyckte att det var så roligt att få se en av hans pjäser spelas i vår tid, säger Stefan Moberg.

Hittade manus

Ättlingarna berättade att de hade kvar Ernst Fastboms gamla landställe där de sparat mycket av hans material, och bjöd dit Stefan Moberg för att han skulle få möjlighet att titta igenom det. 

– Han satte sig direkt och läste och skrattade högt, det var roligt att se, berättar Katarina Röhr, barnbarnsbarn. 

– Jag insåg när jag satt där och bläddrade igenom det handskrivna manuset att “den här måste vi göra någonting av”. Det är väldigt spelbara konflikter och roliga motsättningar; ett manus som håller än i dag, säger Stefan Moberg och fortsätter:

– Jag har flyttat om någon scen och moderniserat språket en aning på vissa ställen samt lagt till en del musik, men annars är allt sig likt. Fastbom skulle känna igen det. 

För Katarina Röhr och resten av familjen blir föreställningen speciell.

– Även fast jag aldrig träffade Ernst så har han varit närvarande under min uppväxt genom att pappa, farmor och farfar har kunnat berätta om honom. Jag trodde däremot aldrig att jag skulle få se någon av hans pjäser, så därför är det här extra roligt. Jag ser väldigt mycket fram emot det, säger hon.

Jag gifta mig – Aldrig!

"Pjäsen handlar om den hårt arbetande änkan Lina Carlsson och hennes två döttrar, hemmadottern Edith och varietésångerskan Thora, samt de män som uppvaktar och uppvaktas av dem. För Linas del är det hennes inneboende, gårdskarlen Jonason, som gör de ivrigaste framstötarna. Mellan Edith och Thora står en svartsjuk kamp om den giftasvägrande unge typografen Helge, särskilt sedan han fått ett oväntat arv från Amerika. Men där finns också den girige agenten Wilson som vill sätta käppar i hjulen! Dessutom har vi ju grannarna, den hunsade Halvdan Hermanson och hans resoluta hustru Kristin, i vars hem det också finns en giftasvuxen dotter vid namn Lova, som skräddaren Granberg slår sina lovar omkring!"

Källa: Teatersat.se

Visa merVisa mindre

Fakta

"Jag gifta mig - Aldrig!” har premiär 15 augusti, och spelas därefter på tisdagar och torsdagar klockan 18:30 varje vecka fram till 5 september. Biljetter finns att köpa på plats vid Augustendalsteatern eller via Biljettmonster.se.

Regissör Stefan Moberg ger instruktioner till skådespelarna. Foto: Emma Löf Hagström

Stockholm Direkt