Anmäler. Sjukhuset har själva anmält händelsen. Foto: Lotten Engbom

Patient fick vänta på vård – dog i ambulansen

En patient sökte akutvård på Danderyds sjukhus på grund av bröstsmärtor. Senare avled patienten under färd till annat sjukhus.

  • Publicerad 11:55, 13 mar 2018

En patient kom till Danderyds sjukhus akutavdelning med bröstsmärtor. Enligt en Ivo-anmälan, som sjukhuset själva gjort, ska patienten ha varit opåverkad och anamnesen var svårvärderad, vilket delvis ska ha berott på språksvårigheter.

Efter en dryg timmes väntan får patienten en första läkarbedömning. En röntgenundersökning gjordes också och misstanke om aortadissektion (när kärlväggen i stora kroppspulsådern går sönder och blodet letar sig in mellan den inre och yttre delen av kärlväggen) uppstod. Detta tillstånd är livshotande och kräver omedelbar behandling.

När diagnosen verifierades överfördes patienten med ambulans till ett annan sjukhus för högspecialiserad vård.

Under ambulansfärden fick patienten dock ett hjärtstillestånd. Trots återupplivningsförsök avled patienten.

I Ivo-anmälan står: "Sjukhusets utredning visar att den aktuella dagen rådde en hög belastning på akuten vilket medförde långa väntetider i olika delar av förloppet. Sammantaget ledde det till en relativt lång utredningstid av patienten.

Utbildningsinsatser har gjort avseende diagnos och handläggning av bröstsmärta, av akut handläggning av aortadissektion samt i att formulera tillräckligt informationsbärande röntgenremisser."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Nyheter Svarar på sjuksköterskans hårda kritik Sjuksköterskan Maria larmar om en ansträngd situation på Danderyds sjukhus akut. "Jag förstår att medarbetare upplever att de ligger efter", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på...fredag 14/12 11:57