Avled. Nu riktar IVO kritik mot hur Danderyds sjukhus skötte planeringen av vården. Foto: Most Photos

Patient skickades hem – avled av hjärtattack

Patienten skickades hem – och avled senare av hjärtattack. Mitt under pågående terrordåd på Drottninggatan lämnades en ensam AT-läkare att ta hand om patienten. Nu kritiseras Danderyds sjukhus av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 12:02, 30 jan 2019

AT-läkare är läkare under utbildning och ska normalt sett gå med en erfaren kollega. Men en AT-läkare på Danderyds sjukhus beordrades stanna kvar efter sitt pass på grund av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. AT-läkaren fick själv undersöka en patient som sökte för diskbråckssmärtor. Patienten klagade på smärtor i vänster axel och i nacken. AT-läkaren gjorde en undersökning men inget EKG.

Sjukhusledningen gav order om att alla patienter som inte hade livshotande skador skulle skickas hem så att patienter som skadats i terrorattacken skulle få plats. Patienten skickades hem trots lågt blodtryck. Väl hemma blev patienten okontaktbar och hjärt-lungräddning hjälpte inte. Patienten avled när ambulansen nådde Danderyds sjukhus.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar inte AT-läkaren utan anser att dennes bedömning var rimlig utifrån förutsättningarna. Däremot får sjukhusledningen kritik för att inte ha planerat och kontrollerat verksamheten ”på ett sådant sätt att kravet på god vård upprätthålls även under extrema förhållanden”.

Vårdgivaren Danderyds sjukhus AB håller inte med om kritiken, men det påverkar inte IVO:s beslut.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt