Avled. Nu riktar IVO kritik mot hur Danderyds sjukhus skötte planeringen av vården. Foto: Most Photos

Patient skickades hem – avled av hjärtattack

Patienten skickades hem – och avled senare av hjärtattack. Mitt under pågående terrordåd på Drottninggatan lämnades en ensam AT-läkare att ta hand om patienten. Nu kritiseras Danderyds sjukhus av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 12:02, 30 jan 2019

AT-läkare är läkare under utbildning och ska normalt sett gå med en erfaren kollega. Men en AT-läkare på Danderyds sjukhus beordrades stanna kvar efter sitt pass på grund av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. AT-läkaren fick själv undersöka en patient som sökte för diskbråckssmärtor. Patienten klagade på smärtor i vänster axel och i nacken. AT-läkaren gjorde en undersökning men inget EKG.

Sjukhusledningen gav order om att alla patienter som inte hade livshotande skador skulle skickas hem så att patienter som skadats i terrorattacken skulle få plats. Patienten skickades hem trots lågt blodtryck. Väl hemma blev patienten okontaktbar och hjärt-lungräddning hjälpte inte. Patienten avled när ambulansen nådde Danderyds sjukhus.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar inte AT-läkaren utan anser att dennes bedömning var rimlig utifrån förutsättningarna. Däremot får sjukhusledningen kritik för att inte ha planerat och kontrollerat verksamheten ”på ett sådant sätt att kravet på god vård upprätthålls även under extrema förhållanden”.

Vårdgivaren Danderyds sjukhus AB håller inte med om kritiken, men det påverkar inte IVO:s beslut.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47