FÖRVÄXLING. Kvinnorna hade samma förnamn och förväxlades vid läkarbesöket på vårdcentralen. Obs. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Patienter förväxlades i väntrummet

En kvinna hörde sitt namn ropas upp i väntrummet och gick in till läkaren för sitt bokade besök. Först efteråt uppdagades det att hon hade förväxlats med en annan patient i väntrummet med samma namn. Det tog fem månader innan vårdcentralen makulerade det felaktigt utskrivna receptet.

  • Publicerad 11:43, 13 feb 2018

Händelsen inträffade på en vårdcentral i Upplands Väsby. Två kvinnor med samma förnamn hade läkartid vid samma tidpunkt, men hos olika läkare.

När en av dem hörde sitt namn ropas upp i väntrummet, gick hon in för att träffa läkaren. Läkaren kontrollerade inte kvinnans identitet, utan genomförde undersökningen, antecknade i journalen och skrev ut recept – till fel kvinna.

Misstaget uppdagades inte förrän en timme senare. Läkarens åtgärd bestod av en journalanteckning och en korrigering av den felaktiga medicinlistan. Men han gjorde ingen rättelse i journalen och kontaktade inte apoteket för att makulera det felaktiga receptet. Detta trots att kvinnans närstående bad om att detta skulle genomföras.

Det var inte förrän de anhöriga anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som de felaktiga recepten korrigerades.

IVO anser att läkarens agerande efter identitetsförväxlingen inte var tillräckligt aktivt, eftersom han inte makulerade recepten eller ändrade i journalen förrän anmälan hade inkommit till IVO.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vecka för krisberedskap

Nyheter Är du förberedd inför en krissituation? Om elen slutar fungera och du inte kan laga mat, använda mobiltelefonen eller betala med kort? Den kommande veckan är det den nationella Krisberedskapsveckan,...fredag 25/5 11:15