Thomas Allercrantz från föreningen Alvikstorpets vänner framför föreningens galleri Galleraget i Alvik. Här kommer uställningar visas hela året. (Arkivbild) Foto: Anna Rönnqvist

Paus för Västerorts årliga konstrunda

Efter tre lyckade år för Konstrundan i Västerort blir det nu paus 2019. Samtidigt ses upplägget över. Det kan bli en större variant av arrangemanget som återkommer nästa år.

  • Publicerad 11:44, 11 mar 2019

Thomas Allercrantz. Foto: Anna Rönnqvist

Konstrundan i Västerort har blivit en populär tradition. I fjol deltog 37 konstnärer i Bromma, Hässelby-Vällingby, och för första gången även Spånga.

Upplägget är följande, under en helg bjuds besökare in att åka runt i Västerort och spana in deltagarnas alster. Konstrundan arrangeras av föreningen Alvikstorpets vänner, som även driver galleriet Galleraget i Alvik där lokala konstnärer brukar ställa ut.

Men i helgen kom beskedet från föreningen: det blir inget i år.

– Det beror på lite olika skäl. Det ena är att det har varit lite tam respons från utställarna i år. Kanske för att de behöver mer tid att skapa nya alster, säger Thomas Allercrantz från Alvikstopets vänner.

Inte för att det helt saknas intresserade, men vem som helst får inte vara med.

– Vi tar inte in alla som anmäler sig, med all respekt för alla konstnärer. Konsten ska hålla en viss nivå och det är ledningsgruppen som beslutar om vilka som får vara med, säger han.

Mer av Västerort

Under pausen ska föreningen utvärdra upplägget och se över möjligheten att växa ytterligare. Förra året var första gången Spånga var med i rundad och nu kan den utökas med Tensta och Rinkeby.

– Det kan bli så om vi kommer fram till att vi kan leverera på ett bra sätt. Det får heller inte bli för stort, folk måste hinna runt på en helg så att inte rundan konkurrerar ut sig själv.

De flesta konstnärer som deltar i rundan visar sin konst hemma hos sig. Men alla har inte den möjligheten så Alvikstorpet är också på jakt efter utställningslokaler till nästa år.

– Det kan vara allt från bilhallar och livsmedelsbutiker till kaféer och konditorier. De som vill förgylla sin lokal med konst under en helg får gärna höra av sig! På Bromma folkhögskola har vi tidigare år samordnat flera konstnärer, det blir väldigt lyckat, säger Thomas Allercrantz.

Rekordmånga konstnärer till Västerorts konstrunda

Vill du vara med?

Den som vill vara med i Västerorts konstrunda 2020 kan anmäla sig redan nu. Men det är ingen brådska, deadline är inte förrän i höst.

Är du ett företag eller annan aktör och vill upplåta din lokal till konstnärerna nästa år? Kontakta föreningen.

Kontakt: info@alvikstorpet.se

Överfulla papperskorgar i Annedal upprör

Nyheter "Alla måste hjälpas åt" Med sommar och värme lockas allt fler Annedalsbor ut i parkerna. Glass ska ätas och saft ska drickas. Men ökade mängden människor som rör sig ute leder även till ökat tryck på papperskorgarna.tisdag 21/5 16:42

Nu får Gulsippans lamm sina namn

Nyheter Döps efter bakelser Nu får de nyfödda lammen på parkleken Gulsippan i Hässelby villastad sina namn. Namnförslag samlades in på temat bakelser och nu är det bestämt — bagglammet ska heta Napoleon och tacklammet Semlan.tisdag 21/5 16:37