Anmäldes. En mamma spred ryktet om sexövergrepp på förskola. Foto: Mostphotos

Pedofilrykten polisanmält

Mamman skrev på Facebook att förskolepersonal utsatt barn för sexuella övergrepp. Hon är nu polisanmäld för förtal. – Eftersom det var ett sådant allvarligt uttalande valde vi att polisanmäla det, säger Frida Eriksson, vikarierande förskolechef.

  • Publicerad 13:16, 1 aug 2018

Under mitten av juli gjorde en av personalen på Sagogrändens förskola en orosanmälan till socialtjänsten eftersom allt inte stod rätt till med ett barn på förskolan.

– Jag kan inte lämna ut mer om det på grund av sekretess och hänsyn till den enskilda familjen, säger Frida Eriksson, vikarierande förskolechef på Sagogrändens förskola.

Orosanmälan ledde till att barnet blev omhändertaget av socialtjänsten. När händelsen sedan diskuterades i en Facebookgrupp gick en förälder ut med grova anklagelser om personalen på förskolan.

– Det var en mamma som skrev på Facebook att föräldrar skulle ta sina barn från förskolan eftersom det skulle ha skett en våldtäkt eller sexuella övergrepp av personalen, säger Frida Eriksson.

Kommentaren togs ganska snart bort från Facebook. Frida Eriksson anser att uttalandet är allvarligt och har valt att polisanmäla mamman som kom med anklagelserna. Brottsrubriceringen är förtal.

Trots det inträffade tycker Frida Eriksson att stämningen bland föräldrarna till barnen på förskolan är lugn efter omständigheterna.

– Det har varit någon förälder som har kommenterat det, men det har varit väldigt lugnt på den fronten, säger Frida Eriksson.

Orosanmälan

Alla människor rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten.

Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Källa: Socialstyrelsen

Nytt projekt ska öka läsförståelsen

Nyheter Nytt bokprojekt i Enköping har en förhoppning om att öka läsförståelsen och väcka läslusten hos kommunens skolelever.lördag 20/4 7:54