Pendelbåten tillbaka igen efter julhelgen

Pendelbåtens tillfälliga stopp skapade en del irritation. Men nu får båtpendlarna en julklapp – nästa vecka ska trafiken förhoppningsvis vara igång igen.

  • Publicerad 15:29, 21 dec 2016

Både vi och kommunen jobbar för högtryck för att få igång trafiken.

I ett par veckor har de pendlande Ekeröborna fått vara helt utan pendelbåten. Men sedan dess har det pågått ett hårt arbete för att få igång båttrafiken till Ekerö igen.

– Både vi och kommunen jobbar för högtryck för att få igång trafiken till och från Jungfrusund, sade Claes Keisu, presskommunikatör på landstingets trafikförvaltning, tidigare i veckan.

LÄS ÄVEN: Ingen pendelbåt till Ekerö – bryggan saknas

Så fort den nya bryggan i Jungfrusund är på plats och farbar ska båten trafikera Ekerö igen, berättade han.

Och enligt Ekerö kommun ska det kunna ske under nästa vecka.

På grund av en nivåskillnad mellan båten och vinterbryggan måste dock några järnbalkar sättas på plats för att jämna ut skillnaden. Annars uppfylls inte tillgänglighetskraven.

"Jobbar för fullt just nu"

– I nuläget bedömer vi att en trafikstart kan ske på tisdag, den 27 december, men det beror lite på hur man får till järnbalkarna. De jobbar för fullt just nu, säger kommunens informationschef Johan Elfver.

SL:s plötsliga besked om att båtturerna tills vidare skulle ställas in kom för två veckor sedan. Från och med måndagen den 12 december gick inte längre någon båt till och från Tappström.

Anledningen var att sundet inte kan trafikeras när det blir is i kanalen. Under den kallare vinterperioden ska därför en kraftigare och mer djupgående båt trafikera en ersättningsbrygga i Jungfrusund, eftersom den båten inte kommer in i kanalen.

Men vinterbryggan var inte klar.

När det blev risk för isbildning beslutade rederiet Ballerina att övergå till sin vinterbåt – och SL tvingades ställa in turerna.

Att iordningställa bryggor är Ekerö kommuns ansvar. Men i kommunhuset blev de ansvariga tjänstemännen överraskade av SL:s besked om att dra in båttrafiken enbart på grund av risk för isbildning.

– Vi var alla överens om den tid det tar med alla tillstånd som krävs, men sedan hände något på vägen och det måste vi reda ut tillsammans så att det här inte händer igen, säger Johan Elfver.

Pendelbåtlinjen startade den 22 augusti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Uppskattad studiero på sommarlovet

Nyheter Läsåret är över, men skolan har fortsatt. De senaste veckorna har Ekeröelever gått i lovskola. – Det är bra att ta igen det man har missat och få extrakunskaper, säger Birk Dyberg.onsdag 20/6 15:48

Suveräna serieledare tar sommaruppehåll

Sport Efter halva serien spelad är Ekerös fotbollsdamer i överlägsen serieledning. – Vi är inne i ett flow just nu, säger tränaren Henrik Nilsson.onsdag 20/6 9:16

Bokhojen rullar på Mälaröarna igen

Nyheter En sommartradition är tillbaka. Den här veckan rullade bibliotekens bokhoj igen. I lådan finns allt från barnböcker till deckare.onsdag 20/6 8:42

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter