Nytt. Pendelbåten har den här vintern gått från en ny brygga jämfört med vintrarna under provperioden. Foto: Jonas Månsson

Pendelbåtens nya brygga anmäld till länsstyrelsen

Pendelbåtens vinterbrygga kan ha påverkan på djur och natur. Nu har ärendet granskats av byggnadsnämnden, som anmält eventuellt miljöbrott.

  • Publicerad 13:49, 21 feb 2019

Sedan december avgår pendelbåten till stan från en provisorisk brygga i Tappströmskanalen. I området finns det djur- och växtliv som det enligt miljöbalken ska tas hänsyn till.

I januari besiktigade miljö- och stadsbyggnadskontoret platsen. Kontoret gör bedömningen att vattenanläggningen gör att allmänheten inte kan beträda ett område de annars hade kunnat besöka. De anser även att det har påverkat livsvillkor för djur och växter.

– De resonerar som så att det finns ingen dispens och det kan ha påverkan på djur- och växtliv. I och med att det kan ha påverkan måste vi rapportera det till länsstyrelsen som har tillsynsdelen för vattenverksamhet. Därför har vi även avskrivit ärendet i och med att vi har lämnat över ärendet, säger Arnluft Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande.

Sökt dispens

Kommunen har nu ansökt om en dispens som byggnadsnämnden ska titta på.

– Är det något vi säger ja till går det vidare till länsstyrelsen som gör den slutgiltiga bedömningen. De har alltid rätt att häva dispenser. Det är samma regler för alla oavsett om det är en kommun eller en privatperson.

Han tror att ett besked från länsstyrelsen om påföljd kan dröja.

– De är tvungna att ta upp det i och med att vi har gjort en anmälan om ett eventuellt miljöbrott. Jag vet att länsstyrelsen har ett hårt tryck. Det kan ta allt från två till tre månader upp till i värsta fall ett år innan de har gjort någonting, säger Arnulf Langlet.

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15