Dörrhaveri. En drivmotor till de automatiska dörrarna brann i onsdags och stängde in morgonpendlare. Foto: Eva Engberg

Pendlare inlåsta efter dörrhaveri: "Fick panik"

I 45 minuter satt morgonpendlare instängda på Tullinge station när dörrarna till entrén gått i baklås. "Det bara fortsatte komma av folk från pendeltågen, det var väldigt otäckt", säger Tullingependlaren Eva Engberg.

  • Publicerad 11:04, 22 jan 2019

Det kom sex tåg och släppte av folk. De kom ju inte ut, flera fick panik.

Det var i onsdags morse förra veckan som förvånade pendlare möttes av att de två entrédörrarna till Tullinge stations enda pendeltågsutgång inte gick att öppna. Det gick vare sig att komma in eller ut från stationen.

– Jag kom till stationen kvart över sju, då stod det redan folk på andra sidan dörrarna som inte kunde komma ut, säger Eva Engberg, pendlare och Tullingebo.

"Väldigt otäckt"

Utanför dörrarna samlades Tullingebor på väg till jobb och skola, på insidan samlades pendlare som skulle av i Tullinge.

– Det kom sex tåg och släppte av folk. De kom ju inte ut, flera fick panik. Det var väldigt otäckt, berättar Eva Engberg, som säger att folk försökte få upp dörrarna på egen hand.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Först efter 45 minuter kom reparatörer för att få upp dörrarna, enligt Eva Engberg.

– De hade också svårt att få upp dem, de fick bryta sönder en av dörrarna för att öppna stationen, säger Eva Engberg.

Drivmotorn brann

Orsaken till dörrhaveriet var att drivmotorn brunnit, förklarar Maria Hansson, pressansvarig på MTR. Något som händer ytterst sällan. Men när det händer går det inte att dra isär dörrarna manuellt. Ett osäkert och sårbart system, då det bara finns en uppgång till stationen i Tullinge.

– Det vi gör nu är att tillsammans med trafikförvaltningen se över om vi kan komplettera stationen med nödutrymningsdörrar, säger Maria Hansson.

"En fälla"

Men Eva Engberg är kritisk till hur situationen hanterades. Tågen borde inte ha släppt av pendlare vid stationen och spärrpersonal borde kunna öppna dörrarna ifall de går i baklås, tycker hon.

– Varför släpper man av folk om de inte kommer ut ur stationen? Det här är ju en fälla, tänk om det hade blivit en brand?, säger Eva Engberg.

Hon menar att det som hänt visar på hur beroende Tullinge är av pendeltåget.

– Vi är i stort behov av andra färdvägar. Huddingevägen är trång med biltrafik och till skillnad från Tumba har vi ingen busstation som kopplar ihop oss med tunnelbanan, en sån förbindelse skulle vi behöva, säger hon.

Och efter det här kanske Tullingebornas önskan om en andra pendeltågsuppgång vuxit sig ännu starkare.

– Vi skämtade rätt mycket om att vi borde ha en andra uppgång såklart, säger Eva Engberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android