Pendlare rasar mot skip stop

Tåg som bara blåste förbi och proppfulla vagnar. Ilskan och frustrationen var stor när den nya skip stop-trafiken infördes.

  • Publicerad 11:45, 11 dec 2017

Det här kan man inte ha tänkt igenom ordentligt.

I Norrviken, Rotebro, Häggvik och Ulriksdal var det på måndagsmorgonen fullt med pendlare som såg tågen blåsa förbi stationerna. Och när det till sist stannade ett tåg var vagnarna fyllda till bristningsgränsen.
 

– Vi skulle med ett tåg in till centralen men fick inte plats. Så nu får vi vänta på nästa, konstaterade Per-Åke och Inger Grelsson som stod på perrongen i Ulriksdal med tunga resväskor.

Även längre norrut på pendellinjen var frustration stor.

– Ingenting funkar idag och jag misstänker att det inte kommer att göra det framöver heller, sa Martin Kjellin som stått och väntat vid Norrvikens station i över 20 minuter.

Det var i somras som det stod klart att den stora omläggningen i och med Citybanas invigning samtidigt drabbade spårtrafiken norr om stan. Flera stationer får en halvering av antalet avgångar i rusningstrafik, från nuvarande åtta till fyra. De som bor längst ut på pendeltågslinjerna får samtidigt några minuters kortare restid.

– Det här går stick i stäv med miljötänket. Folk kommer säkert att börja åka bil i stället. Nu jobbar jag inne i stan, så att ta bilen är omöjligt. Men hade jag inte arbetat där hade jag nog övervägt bilen, sa Hilde Rosell-Rivertz som bor i Norrviken.

Roger Lindman bor i Norrviken och arbetar i Ulriksdal. Han kallade de nya tabellerna ”fullkomligt tokiga”.

– Det här kan man inte ha tänkt igenom ordentligt. Lägger man ihop hur mycket tid varje individ förlorar i tid och jämför det med tidsvinsten för resenärer som bor längst bort så måste totalsumman sluta med en jätteförlust får oss pendlare, sa han.

Samtliga partier i landstingets trafiknämnd var överens om att införa skip stop-trafik.  När deras lokala partikamrater i Sollentuna och Solna i somras insåg konsekvenserna blev motståndet lika kompakt. Men då var det för sent.

– Det är SL och Trafikverket som har dammat igenom det här. Om man upptäcker att det var ett felaktigt beslut så måste det gå att ändra, sa Solna-Liberalernas Peter Edholm som tillsammans med sina partikamrater delade ut flygblad vid Ulriksdals station.