Medis. Björns Trädgård vid Medborgarplatsen är en av stadens mest brottstyngda platser. Foto: Sacharias Källdén

Pengar till stans otryggaste plats frös inne

Södermalms stadsdel beviljades 1,2 miljoner kronor för att öka tryggheten vid Medborgarplatsen förra året. Men pengarna användes aldrig – och har nu frusit inne.

  • Publicerad 20:00, 26 jan 2020

Droghandel, våldsbrott och stölder. Medborgarplatsen och intilliggande Björns Trädgård har länge betraktats som en av Stockholms otryggaste platser, av såväl polis som stockholmarna själva.

Men när Södermalms stadsdelsförvaltning nu ansökt hos stadens trygghetsutskott om 1,2 miljoner kronor till trygghetsskapande åtgärder, bordlades ärendet av den styrande majoriteten. Anledningen? Södermalm har redan fått pengarna, i fjol. Men inte använt dem. Och sedan årsskiftet har de brunnit inne.

– Vi skjuter upp frågan till sammanträdet i april. Formellt ska man inte göra en ny ansökan utan en så kallad ombudgetering när man redan beviljats pengarna tidigare. Vi vill också reda ut varför pengarna inte användes. Vi vill inte bevilja pengar till trygghetssatsningar som aldrig blir av, säger Erik Slottner (KD), ordförande i trygghetsutskottet.

Polischefen: Knark är Södermalms största utmaning

Men Christoffer Järkeborn (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, menar att ansökan inte handlar om samma åtgärder som förra gången.

– Vi beviljades 2,6 miljoner då och 1,2 miljoner av dem hann vi inte använda, vilket var kopplat till diskussionen om det skulle anläggas konstgräs eller inte. Nu har vi en ny ansökan med nya insatser, som att fräscha upp den slitna lekutrustningen.

Under 2018 rensade stadsdelen bland annat bort träd för att skapa en öppnare parkmiljö. Under 2019 vill man bland annat fixa ny lekutrustning, bättre belysning och nya rabatter. Enligt Järkeborn finns ingen anledning till oro över att pengarna inte kommer användas.

– Jag lovar att vi under år 2020 kommer att göra allt vi lovade 2019, plus flera nya åtgärder.

"Fördröjer viktiga åtgärder"

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, riktar skarp kritik mot den grönblå majoritetens beslut att skjuta upp ärendet till sammanträdet i april.

– Erik Slottner fördröjer viktiga åtgärder för att öka tryggheten och skyller på formalia i ansökningsprocessen som han lätt kan lösa om han vill. Majoriteten pratar om trygghet men när det väl kommer till konkreta förslag så förhalas det. Man kan fråga sig om trygghetsborgarrådet verkligen vill ha ett tryggare Stockholm.