Pengar togs från klubbkassa

Först försvann post och en dator från Ekerö IK:s kansli. Nu pågår en polisutredning om förskingring. – Vi har blivit utsatta för brott, säger Nicklas Lindersson, ordförande i föreningen.

  • Publicerad 08:33, 25 feb 2019

Den misstänkta arbetar inte inom Ekerö IK i dag.

När Ekerö IK i slutet av januari uppmärksammade att både post och en dator hade försvunnit från föreningen gjordes en polisanmälan.

– I samband med att den försvann i bokslutstider fattade vi misstankar om att något inte stod riktigt rätt till, säger Nicklas Lindersson, ordförande i Ekerö IK:s föreningsstyrelse.

Klubben höll ett extrainsatt styrelsemöte dagen efter upptäckten och kontaktade en extern redovisningsbyrå. Byrån fick uppdraget att göra en internutredning – som visade att små summor betalats ut under flera tillfällen och tillsammans utgör de en stor summa pengar.

Ekerö IK har nu gjort en polisanmälan om förskingring. Brottet ska ha begåtts under förra året.

– Det är ett utstuderat sätt, säger Nicklas Lindersson.

Med hänvisning till att polisen arbetar med en förundersökning vill han inte kommentera hur mycket pengar det rör sig om.

– Det är så pass stort att vi och rättsväsendet har agerat väldigt kraftigt, säger han.   

På grund av den pågående förundersökningen vill Nicklas Lindersson inte heller lämna fler detaljer om den misstänka personen eller berätta vilken koppling hen har haft till klubben.

– Den misstänkta arbetar inte inom Ekerö IK i dag, säger han.

Nicklas Lindersson poängterar att klubben, som har drygt 2 000 medlemmar, har kontroll på det ekonomiska läget och i måndags kväll skickade klubben ut ett mejl till medlemmarna med information om brottet som de utsatts för.

Ser över rutinerna

Parallellt med polisens utredning fortsätter klubbens granskning av den egna ekonomin och de ser över rutiner kring ekonomihanteringen.

– Vi har två personer som sitter och arbetar med vår ekonomi i dag. Vi måste gå igenom och få fram ett bokslut för att kunna få till en årsstämma, säger han.

Den försvunna datorn, som var upprinnelsen till att polisen kopplades in, har påträffats.

– Den är i polisens ägo, säger han.

Nicklas Lindersson hoppas att klubben ska komma att få tillbaka pengarna i framtiden.

– Vi jobbar nära våra försäkringsbolag och får se hur mycket pengar vi kan få tillbaka hos dem. Sedan får polisutredningen visa om vi kan få tillbaka pengar, säger han.

Ekerö IK har ett antal anställda på kansliet på Träkvistavallen. De som har varit i behov av stöd får hjälp med det genom klubben.

– Vi söker allt stöd som vi kan få för våra anställda. Folk som arbetar i en förening gör det inte för pengar. Man måste vilja. Jag kan se till mig själv. Jag tror att jag säkert har lagt mellan 25 och 50 procents arbetstid på klubben förra året. Vi blir alla väldigt emotionella när sådant här uppstår och tar emot all hjälp vi kan få. Vi lägger stor vikt vid samtalsstöd. Kommunen har även varit ett stort stöd, säger Nicklas Lindersson.

Ekerö IK:s verksamhet ska enligt honom fortgå som vanligt. Klubben har tidigare ekonomiskt överskott som fonderade medel och kommunen har hjälpt till med att prioritera aktivitetsbidrag som ska betalas ut.  

– Vi har blivit utsatta för ett fruktansvärt brott, rent ut sagt. Men vi måste se till att barn och ungdomar kan fortsätta med den verksamhet vi har.

Nicklas Lindersson har satt sitt egna jobb åt sidan och lagt de tre senaste veckorna på ideellt arbete för Ekerö IK.  

– Att vara med barnen och ungdomarna, vara i den här miljön och se glädjen hos alla, det är det som gör att man sitter och jobbar till sena nätter ibland. Det är värt oerhört mycket. Att jobba ideellt kräver att man får energi, säger han.

Är du rädd att det här ska påverka klubbens anseende?

– Vi har inte gjort något fel utan har utsatts för brott. Jag tror att hur vi hanterar klubben i en sådan här kris är det som gör om vi är värda förtroendet, säger Nicklas Lindersson.

Mälarö Tidning har även varit i kontakt med polisens förundersökningsledare Josefin Andersson, men på grund av förundersökningssekretess vill hon inte kommentera utredningen.

Närmar sig hundra år

Ekerö IK grundades 1921 och närmar sig alltså hundraårsjubileum.

Klubben är en av Stockholms större idrottsföreningar.

Föreningen har flera olika sektioner och i klubbens färger kan barn, ungdomar och vuxna ägna sig åt fotboll, ishockey, innebandy, armbrytning, bågskytte, badminton och bordtennis.

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15