Penningtvättshärva i Thailand fortsätter

Förra året greps en Enköpingsbo i Thailand misstänkt för penningtvätt. Det rör sig om en omfattande härva. Nu är ytterligare en Enköpingsbo åtalad för brott i samband med detta.

  • Publicerad 07:43, 9 jun 2020

Jag har väckt åtal och det kommer att bli en förhandling

Vintern 2018–2019 grep den thailändska polisen två Enköpingsbor misstänkta för penningtvätt. Den 14 juni 2019 dömdes åtta personer i Uppsala tingsrätt för olika typer av ekonomiska brott. Tre av dessa personer, en man född 1968, en född 1979, och en född 1980, bodde eller hade tidigare bott i Enköpings kommun.

Det rör sig om en komplicerad härva där pengar från sex olika bolag har satts in på konton tillhörande den man som är född 1980. Den mannen har varit spindel i nätet och har sedan skickat vidare pengarna bland annat till andra privatpersoner. Syftet har varit att bolagen ska slippa undan skatt och arbetsgivaravgifter.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten. De tre tidigare nämnda personerna med anknytning till Enköping dömdes även i hovrätten men straffen ändrades något. De tre männen fick fängelse i vardera 3 år, 4 år, samt 1 år och tre månader.

Nu ska ytterligare en Enköpingsbo ställas inför rätta för brott i samband med härvan. Det är en 67-årig man boende i kommunen som åtalas för grovt penningtvättsbrott.

Brotten har bestått i att 67-åringen vid 72 tillfällen har mottagit eller låtit motta
insättningar på sina bankkonton i SEB och Bangkok Bank, Thailand, med
totalt 1 524 300 kronor, varav 420 000 kronor har gått till kontot i Bangkok
Bank. Insättningarna har kommit från bankkonton tillhörande den man som har omnämnts som spindeln i nätet samt från tre av de tidigare nämnda
bolagen.

Den 67-årige mannen har därefter från kontot i SEB gjort eller låtit annan göra
överföringar, betalningar och kortköp för konsumtion samt kontantuttag, varav drygt 460 000 kronor har utgjort banköverföringar
till eget konto i Bank of Ayudha Public, Thailand.

Ärendet har överlämnats till Västmanlands tingsrätt och rättegången kommer att äga rum någon gång under hösten.

– Jag har inte så mycket mer att säga. Jag har väckt åtal och det kommer att bli en förhandling, säger kammaråklagare Katarina Mörnstad.

Penningtvätt

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott omvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet. Det kan till exempel röra sig om pengar från narkotikabrott, trafficking och skattebrott.
Källa: Ekobrottsmyndigheten

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28