Mammornas målning hänger på Fittjas konstkub idag. Snart ska Fittjas äldre göra en väggmålning till kuben. Foto: Botkyrkabyggen

Pensionärer gör väggmålning i Fittja centrum

Idag blickar en färgglad väggmålning av Fittjas mammor ner från Konstkuben ovanpå Fittja Ungdomen hus. Och nu planeras en ny väggmålning att sättas upp. Målad av ortens äldre.

  • Publicerad 13:31, 7 nov 2018

I somras kom konstverket Systrar utan gränser upp på Konstkuben på parkeringsdäcket ovanpå Ungdomens hus. En väggmålning gjord av tjejer och kvinnor i området. Nästa grupp att pryda kuben med sin konst blir nu seniorerna, meddelar Botkyrkabyggen.

–Våra äldre syns inte så mycket i det offentliga rummet. Därför är det väldigt viktigt att lyfta fram deras röster och berättelser, säger Saadia Hussain, konstnärlig ledare för projektet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att de äldres berättelser, minnen och ögonblick ska speglas i den väggmålning som de gör. En hyllning till äldre och åldrandet, menar Saadia Hussein.

– Att åldras ses ofta som någonting negativt i vårt samhälle. Men jag tycker tvärtom att det är väldigt mäktigt att få äga alla dessa år och historier, säger Saadia Hussain.

Arbetet med väggmålningen startar i början av 2019.

Konstkuben i Fittja hamnade i blåsväder under 2017 för målningen Rest in Peace som avbildade tre unga avlidna män varav två hade skjutits till döds och en dött i en MC-krasch. En av de ihjälskjutna dog under ett guldråd i Södertälje. Målningen togs ned i maj. Sedan dess har väggmålningar av mammor, systrar och barn prytt kuben.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon ska göra väggmålning om systerskapet i Fittja

Systermålningen på Fittjas konstkub invigs

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen "Rest in Peace" av kultureliten

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.