Mammornas målning hänger på Fittjas konstkub idag. Snart ska Fittjas äldre göra en väggmålning till kuben. Foto: Botkyrkabyggen

Pensionärer gör väggmålning i Fittja centrum

Idag blickar en färgglad väggmålning av Fittjas mammor ner från Konstkuben ovanpå Fittja Ungdomen hus. Och nu planeras en ny väggmålning att sättas upp. Målad av ortens äldre.

  • Publicerad 13:31, 7 nov 2018

I somras kom konstverket Systrar utan gränser upp på Konstkuben på parkeringsdäcket ovanpå Ungdomens hus. En väggmålning gjord av tjejer och kvinnor i området. Nästa grupp att pryda kuben med sin konst blir nu seniorerna, meddelar Botkyrkabyggen.

–Våra äldre syns inte så mycket i det offentliga rummet. Därför är det väldigt viktigt att lyfta fram deras röster och berättelser, säger Saadia Hussain, konstnärlig ledare för projektet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att de äldres berättelser, minnen och ögonblick ska speglas i den väggmålning som de gör. En hyllning till äldre och åldrandet, menar Saadia Hussein.

– Att åldras ses ofta som någonting negativt i vårt samhälle. Men jag tycker tvärtom att det är väldigt mäktigt att få äga alla dessa år och historier, säger Saadia Hussain.

Arbetet med väggmålningen startar i början av 2019.

Konstkuben i Fittja hamnade i blåsväder under 2017 för målningen Rest in Peace som avbildade tre unga avlidna män varav två hade skjutits till döds och en dött i en MC-krasch. En av de ihjälskjutna dog under ett guldråd i Södertälje. Målningen togs ned i maj. Sedan dess har väggmålningar av mammor, systrar och barn prytt kuben.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon ska göra väggmålning om systerskapet i Fittja

Systermålningen på Fittjas konstkub invigs

För het för Fittja – nu hajpas väggmålningen "Rest in Peace" av kultureliten