Pensionärer i uppror mot låst dörr

Boende vid vård- och omsorgsboenden har sedan i höstas möts av en låst dörr när de vill ta inomhusvägen till mötesplatsen Vasaträffen. Nu har de samlat in namn för att få dörren öppnad.

  • Publicerad 16:31, 28 feb 2018

Denny Magnusson är styrelseledamot i den lokala hyresgästföreningen. Han har samlat in cirka 60 namn mot dörren som sedan i höstas är låst, vilket är knappt hälften av de boende i senior- och omsorgsboendena i närområdet.

Det de som skrivit under listan protesterar mot är att de äldre som är rullstolsburna eller har rullator måste ta sig utomhus för att komma in till den kommunala mötesplatsen Vasaträffen där det bland annat finns ett kafé som många nyttjar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi kräver att vi boende som har nyckelbrickor ska kunna låsa upp dörren under de tider då verksamheten är öppen. Som det är nu blir tillgängligheten för rullstolburna och andra rörelsehindrade otroligt försämrad, när de måste ta sig ut. För oss som kan gå kanske det är "bara en dörr" men inte för dem, säger han.

Bemötandet från de som driver Vasaträffen tycker han varit dåligt, och när de vänt sig till de lokala politikerna har svaren uteblivit. Argumentet för att låsa dörren, som kommunicerades till de boende på en lapp, är att det varit problem med stölder. Men Denny Magnusson köper inte det argumentet.

– Av de handfull inbrott som skett de senaste åren har endast ett varit genom den här dörren. Jag har begärt ut allt från polisen, förklarar han när vi tar oss in till mötesplatsen utifrån. Det dröjer inte länge förrän han hamnar i en eldfängd diskussion om situationen med en i personalen.

– Det verkar som jag trampar på ömma tår, skojar han efteråt.

Ord står mot ord

När tidningen ringer verksamhetsanvarig för Vasaträffen vill hon inte svara på våra frågor utan hänvisar till stadsdelen.

"Det är utrett att intrång vid flera tillfällen har skett genom en inre dörr i fastigheten mellan Riddarsporren och Vasaträffen. Dörren har stängts av då säkerheten mellan Vasaträffen och in till seniorboendet behöver ses över", skriver Helena Andersson, tf avdelningschef för äldre- och socialtjänstavdelningen i Norrmalm i ett mejl till tidningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Igenbommat. Denny Magnusson organiserar pensionärernas protest mo den låsta dörren. Foto: Johann Bernövall

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00