Utsatt grupp. Det finns särskilda ligor som inriktar sig på brott mot äldre. Foto: Mostphotos

Pensionärer luras på pengar av ligor

Två äldre kvinnor i Enköping har nyligen utsatts för fräcka stölder. Vissa kriminella är särskilt inriktade mot äldre personer. – Man måste vara vaksam och hålla i sakerna, säger Jonas Rickeborn, polisen.

  • Publicerad 16:37, 8 aug 2018

Man ska vara försiktig och inte ta ut alla pengar direkt.

Den unge mannen verkade så snäll. Han erbjöd en kvinna i 90-årsåldern att han skulle bära upp de varor hon nyss köpt till hennes lägenhet. Han bar även upp hennes handväska.

Men då mannen gått därifrån upptäckte kvinnan att hennes plånbok var borta. Polis larmades och de hittade plånboken i trapphuset. De kontanter kvinnan hade haft i plånboken var då borta. Händelsen inträffade i centrala Enköping vid 12-tiden på dagen den 3 augusti.

Måndagen därefter, på eftermiddagen, tog en äldre kvinna boende i Romberga en promenad till kiosken. På vägen dit stannade en man henne och frågade om hon tappat några mynt, vilket kvinnan inte hade. Hon märkte dock att mannen ryckte i hennes väska. På vägen hem från kiosken stannade en annan man kvinnan och frågade om hon tappat en nyckel. Det visade sig att hennes nyckel faktiskt var försvunnen och mannen erbjöd henne att hjälpa till att leta den.

När kvinnan kom hem såg hon att det hade försvunnit kontanter och smycken ur bostaden. Hon tror att männen som stannat henne har tagit hennes nyckel och på så sätt tagit sig in i bostaden.

Jonas Rickeborn, polisen, berättar att vissa kriminella inriktar sig på stölder mot äldre och använder olika sätt för att lura och distrahera äldre människor för att sedan ta deras pengar. Bedragarna kanske säger att offret har tappat något, de kan be hjälp med något, eller kleta ned offrets kläder med senap och sedan erbjuda sig att torka bort det.

Speciellt i samband med pensionsutbetalningarna finns det kriminella som är ute efter kontanter hos äldre människor.

– Man ska vara försiktig och inte ta ut alla pengar direkt. Om någon står nära i bankomatkön kan man be personen att flytta sig längre bort, säger Jonas Rickeborn.

Om man har koden till bankkortet nedskriven så får den absolut inte bäras tillsammans med kortet, i plånboken eller handväskan.

Andra kriminella kan besöka äldre människors hem och lurar offren att släppa in dem. Ibland låtsas de vara barnbarn.

Jonas Rickeborn berättar att brott som riktar sig mot äldre inte alltid kodas på samma sätt när det görs anmälningar, och att det därför är svårt att säga exakt hur vanligt det är.

– Jag tror också att mörkertalet är stort. Många skäms och vill inte anmäla, säger han.

Nytt projekt ska öka läsförståelsen

Nyheter Nytt bokprojekt i Enköping har en förhoppning om att öka läsförståelsen och väcka läslusten hos kommunens skolelever.lördag 20/4 7:54