Problematiskt. Christina Tallberg (PRO) och hennes medlemmar menar att utvecklingen mot det kontantlösa samhället går för snabbt. Foto: Most Photos / Jack Mikrut

Pensionärer tar strid för kontanter

En ny undersökning visar att stockholmarna är mest positiva i landet till ett kontantfritt samhälle. Men alla är inte lika entusiastiska.

  • Publicerad 06:50, 29 maj 2018

65 procent i Stockholms län är positiva till ett kontantfritt samhälle och åtta av tio stockholmare använder mobilbetalning minst en gång per månad. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av St1.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, tycker dock att utvecklingen går lite väl snabbt. 2016 samlade de in närmare 140 000 namn under rubriken "kontanter behövs" och PRO:s ordförande Christina Tallberg konstaterar att övergången till ett kontantfritt samhälle inte sker utan vissa komplikationer.

– När vi har våra möten kommer 150-200 personer som betalar kontant för kaffe och smörgås. Det blir ganska mycket pengar och då är det ett problem att man inte ens kan sätta in pengarna på kontot eftersom bankerna inte tar emot kontanter längre, säger hon.

Hon beskriver hur många äldre har gamla mobiler som inte kan använda appar som till exempel Swish. Detta i kombination med en osäkerhet kring tekniken skapar en del problem.

– Vi utbildar kontinuerligt våra äldre i att hantera dator och smartphones. Men det är inte gratis att skaffa nya mobiler eller surfplattor. För ensamstående kvinnor med låga pensioner är det en hög kostnad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skeptisk. Sofia Philblad föredrar kontanter framför kort. Foto: Linda Gren

Sofia Pihlblad är 77 år och bor i Vasastan. Hon har haft samma mobil i tolv år och berättar stolt att den till och med legat på havsbotten, men ändå fungerar fint. Åtminstone för samtal och sms.

– Men den klarar inte längre att ta emot bilder och den kan inte ta Swish. Däremot har jag en väninnan som har Swish som jag brukar ge fem kronor varje gång jag använder den, berättar hon när vi ses under Seniordagen i Kungsträdgården.

Sofia säljer ofta saker på loppisar och har då märkt att den yngre generationen sällan har kontanter.

– Senast gick jag miste om säkert en fjärdedel av försäljningen. De yngre orkade inte gå till bankomaten heller, fastän den bara var 200 meter bort. Själv handlar jag till exempel aldrig på nätet eftersom jag är rädd att någon ska kapa mitt konto och jag vet att många äldre känner som jag, konstaterar hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Försiktigt positiva. Karin Erika Eriksson och Lennart Eriksson kan se fördelarna med ett kontantlöst samhälle. Foto: Linda Gren

Även Karin Erika Eriksson, 73 år och Lennart Eriksson, 69 år, har tagit sig till Kungsan från hemmet i Enskededalen denna soliga eftermiddag. De är mer kluvna än Sofia inför tanken på ett kontantfritt samhälle.

– Så länge tekniken fungerar är det en bra idé, inte minst för butikerna som slipper hantera kontanter, säger Lennart och får medhåll av sin fru som säger att hon sällan har pengar på fickan.

– Det är bekvämare med kort.

Efter några minuters samtal kommer det dock fram att åtminstone Lennart alltid har kontanter på fickan.

– Det tillhör nog vår generation, att man vill ha lite kontanter med sig. För säkerhets skull, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android