Pepparkaksbyggare tävlar i Skokloster

Den 13 december avgörs en tävling som är tänkt att bli tradition på Macken i Skokloster. Skoklosters bästa pepparkakshusbyggare under 15 år ska koras.

  • Publicerad 10:43, 23 nov 2017

För första gången någonsin arrangerar Macken i Skokloster en pepparkakstävling. Fram till och med den 30 november tar man emot tävlingsbidrag från pepparkakshusbyggare upp till 15 år. En tävling som Mackens ägare Catharina Kimby, hoppas kommer att bli en årlig jultradition.

– Idén kom av min kollega Inger som tidigare har gjort pepparkakshus vi ställt ut här på Macken. För två år sedan gjorde hon Macken som pepparkakshus, och förra året gjorde hon ett dockhus med möbler och allt. Hon är jätteduktig, säger Catharina Kimby och tillägger:

– Tanken är att det ska bli återkommande. Responsen har varit bra, många har tyckt att det är en kul idé.

I tisdags då Bålstabladet var på besök hade tre bidrag lämnats in. Men Catharina vet att fler är på ingång. Två som lämnat in pepparkakshus är Skoklosterborna Liam Karlsson Allstedt, 13, och Melvin Windlert Sörqvist, 10 (om en vecka).

– Jag försökte först göra ett hus från en serie vi har haft i skolan, men det gick inte, så jag fick tänka om. Men det blev bra ändå, säger Melvin.

Liam sökte idéer på annat håll.

– Jag kollade runt på internet efter coola hus. Sen hittade jag ett jag gillade och så gjorde jag en ritning efter det. Det blev som jag hade tänkt, säger Liam.

Har du gjort pepparkakshus förut?

– Ja, vi brukar göra pepparkakshus varje år. Förra året gjorde jag Saurons torn från Sagan om ringen. Det blev coolt, säger han.

Har ni något tips till andra pepparkakshusbyggare?

– Ha tålamod! Det tar tid att bygga pepparkakshus. Räkna med att det tar åtminstone två dagar, säger Melvin.

Skoklostermacken tar emot tävlingsbidrag fram till och med den 30 november. Därefter ställs bidragen ut och Mackens gäster får rösta på bidragen. Och tävlingsledningen är generösa med priserna.

– Först av allt så får alla pepparkaksbyggare pris. Sen får det bidrag som fått flest röster pris. Men sen kommer vi också att lotta en vinnare bland dem som röstat. Så det blir mycket priser, säger Catharina Kimby med ett leende.

Det kommer att gå att rösta på bidragen mellan den 1 och 12 december. Vinnaren utses på Lucia.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet