Vällingby simhall, till vänster, utrymdes på måndagseftermiddagen. Foto: Lotten Engbom/Sacharias Källdén

Pepparsprej kan ligga bakom utrymning av simhall

Under måndagseftermiddagen fick Vällingby simhall utrymmas när både badgäster och personal uppmärksammat en obehaglig gas i lokalen. Teorin är att pepparsprej låg bakom det hela, uppger Håkan Möllegård, brandmästare på Vällingby brandstation.

  • Publicerad 11:23, 11 feb 2020

Under måndagseftermiddagen utrymdes Vällingby simhall efter att en okänd gas spridit sig i lokalen. Ingen ska ha kommit till skada.

Räddningstjänsten fick larm vid 15.45-tiden på måndagseftermiddagen om en obehaglig stickande lukt som stack i ögonen och gav badgästerna hosta. Personal från Vällingby brandstation var först på plats och gick in med rökdykarutrustning för att få ut folk.

Vällingby simhall utrymd efter gasutsläpp

Farliga kemikalier hanteras

I simhallen hanteras klor och andra farliga kemikalier. Kemikaliestyrka tillkallades från Farsta brandstation, liksom förstärkning från brandstationer i Upplands Väsby och Järfälla. De kunde konstatera att inget läckage skett.

Polisen fick i uppgift att öppna upp den intilliggande skolan för att badgäster skulle kunna värma sig.

– Det vi misstänker är att någon har dragit en pepparsprej för då får man dessa symptom, säger Håkan Möllegård, brandmästare på Vällingby brandstation.

Pepparsprej är olagligt i Sverige och omfattas av vapenlagen. Räddningstjänsten i Vällingby har inte haft mycket erfarenhet av liknande gas tidigare. Farstas kemikaliestyrka hade varit på ett liknande larm i en skola på förmiddagen, uppger Hans Möllegård.

– Detta kanske är något vi kommer få åka mer på framöver, men förhoppningsvis är detta inte en ny trend, säger Håkan Möllegård.

På tisdagen har Vällingby simhall öppet som vanligt. I nuläget har polisen inte fått någon anmälan om händelsen, och utreder därför inte ärendet.

Skolorna om coronarisken efter sportlovet

Nyheter Stockholms stad svarar på föräldrarnas oro Risken för en omfattande spridning av coronaviruset i Sverige är låg enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är oron hög. Under fredagen gick Stockholms stad ut med information till alla med barn i...fredag 28/2 17:00

Kyrkan säljer av församlingshem

Nyheter 70 miljoner i underhållsskuld Hässelby församling tvingas sälja församlingshemmet bredvid Hässelby villastads kyrka. – Det här är inget unikt för Hässelby församling, säger kyrkorådets ordförande Arne Genschou (M).fredag 28/2 16:31

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt