Den 6 april 1973 blev det upplopp på ungdomsgården. 25 personer anhölls. Per Björn var på plats och fotograferade. Foto: Per Björn

Per fångade 70-talets hippiekultur i Farsta

Fotografen Per Björn följde 70-talets hippiekultur och Farstas ungdomar under åren 1973-1974. Ikväll är det releasefest för hans bok "Var finns alla polarna?"

  • Publicerad 17:20, 14 dec 2017

Per Björn läste till inredningsarkitekt och skulle göra examensjobb om inredningen på ungdomsgården i Farsta, men istället för att fotografera lokalen fastnade han för ungdomarna som befann sig på platsen.

Resultatet blev flera utställningar och en bok som visar ungdomarna under hippiekulturen i Farsta och deras sätt att revoltera gentemot vuxenvärlden. Men också romantiseringen av droger och engagemanget i stora samhällsfrågor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under de tre åren som Per Björn befann sig i Farsta bar han alltid med sig en liten telefonbok. I den har han antecknat alla namn på de personer som hängde på fritidsgården i början av 70-talet.

– Jag har över sjuttio namn i den, idag har jag gjort ett kors framför de flesta. Ungefär fyrtio av de personerna som jag skrivit ner finns inte längre, säger han.

Enligt Per Björn har de flesta dött av överdoser av heroin.

– Det var väldigt liberalt på den tiden. Till en början var det bara ungdomar som sänkte en Koskenkorva på fritidsgården, eller några som rökte lite hasch. Och det var ju inte så konstigt. Men det var senare i livet som heroinet kom in, och det var inte lätt, säger han.

Men bland de personer som Per Björn har haft kontakt med finns det också de som varit nere i helvetet och vänt, som Stefan som det står om i boken.

–  Stefan gick på heroin i trettio år men efter andra gången på Kumla bestämde han sig för att sluta med missbruket. Han åkte hem till Hökarängen och startade en organisation "Bästa svängen Hökarängen" som jobbar mot narkotika, säger han.

Ikväll, klockan 18:30, presenterar Per Björn sin bok “Var finns alla polarna?” på Fanfaren i Farsta. Samtidigt visas utställningen i biblioteket mellan 14 december och 14 januari.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00