Entusiast. Per Haukaas håller ungefär tre stadsvandringar i veckan. Foto: Linnéa Sundström

Per guidar dig runt hela Bromma

Gamla fotbollsproffs, OS-anekdoter och ministermöten. I tio års tid har Per Haukaas lett stadsvandringar i sin ungdoms Bromma - byggda på grundlig research och en gnutta nostalgi.

  • Publicerad 11:24, 2 nov 2015

Det är lite som mitt livs historia.

Det ljusgrå huset på Ulvsundavägen 42 är för det otränade ögat som vilken byggnad som helst. Men inte för Per Haukaas. Huset är ett av många stopp på hans nyaste stadsvandring runt Ulvsunda och Riksby. Där inne hade nämligen Gösta "Knivsta" Sandberg, som spelat både fotboll, ishockey och bandy på landslagsnivå, en färgaffär fram till 2001.

– Han borde uppmärksammas med en staty. Den skulle ju vara perfekt här, säger Per Haukaas och pekar på den tomma markytan intill huset.

Stadsvandringarna är något Per Haukaas ägnat sig åt i drygt tio år. Men intresset föddes redan när han började köra guidad transfer till och från Arlanda år 1964. Det ledde sedan till en 30 år lång karriär som bussguide. 

Hela Bromma täcks in

Per Haukaas håller stadsvandringar i centrala Stockholm, i Saltsjöbaden och på Ekerö. I Bromma har han fem olika turer, på alla håll i stadsdelen.

– Alla är ställen som jag växt upp, jobbat eller bott på. Det gör det lättare att minnas allt. Det är lite som mitt livs historia, säger Per Haukaas.

Inför en ny vandring gör han grundlig research, mycket är hämtat från gamla pärmar på Åkeshovs slott.

Stadsvandringarna genomsyras av nostalgi för de som är jämngamla med honom själv. Han blandar även in idrottsanekdoter och kuriositeter kring kända svenska profiler. På den två timmar långa rundvandringen i Ulvsunda och Riksby ingår historier om Carola och Tage Erlander och han berättar om hur vissa fotbollsmatcher under OS 1912 spelades på Tranebergs IP.

Vilka kommer till stadsvandringarna?

– De flesta är 60+, mest kvinnor. Men ibland kommer även yngre personer. Jag har både privatpersoner, företag och föreningar som kunder, säger Per Haukaas.

Vart man än vänder blicken så har Per Haukaas något intressant att berätta om platsen.

1966 fick han exempelvis skjuts till Brommaplan av Olof Palme när denne var kommunikationsminister.

– ”Du, vi ska ju åt samma håll", sa jag. Palme var en slarvig bilförare och glömde dessutom dra i handbromsen när vi stannade och tankade. Det är tur att det är så plant vid Brommaplan, berättar Per Haukaas.

Här finns turer i Bromma

Traneberg

Minneberg och Margaretelund

Södra Ängby och Blackeberg

Nockeby och Nockebyhov

Ulvsunda och Riksby.

Nästa tur hålls den 26 november i Ulvsunda och Riksby.

För mer info besök www.stadsvandringsguide.se