Per Kjellander, stadsdelsdirektör, uppmanar anställda att vända sig direkt till honom om man känner sig illa behandlad av sin närmaste chef. Foto: Mikael Andersson/Ulrica Andersson

Personal i Spånga-Tensta vittnar om tystnadskultur

Lågt i tak och härskartekniker från chefer om man rapporterar hot eller andra incidenter på jobbet. Det vittnar personal inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning om.

  • Publicerad 12:05, 17 okt 2018

Från fackets sida ser vi att det finns exempel där personal valt att inte rapportera händelser som till exempel hot, i Kia, för man vill inte göra sig besvärlig

Incidenter under arbetstid, som till exempel hot, våld, skador eller risker man observerar ska enligt riktlinjer i Stockholms stad rapporteras i Kia, ett internt system för alla anställda inom staden. "Hellre för mycket än för lite", är den officiella uppmaningen.

Men i Spånga-Tensta vittnar anställda om att detta inte ses med blida ögon bland chefer, vilket Sveriges radio var först att berätta om.

– Den som rapporterar händelser kan få sura blickar av chefen, eller så pratar inte chefen med den anställde på en vecka. Man kan bli fråntagen roliga arbetsuppgifter och det förekommer att anställda kallas in på "konstiga samtal", berättar en anställd inom förvaltningen, som vill vara anonym, för StockholmDirekt.

De "konstiga samtalen" handlar ofta mer om den anställda själv än om händelsen, enligt källan.

– Man säger "jag såg att du rapporterat det här i Kia, behöver du stöd?", man fokuserar alltså på den anställdas känslor i stället för på vilka åtgärder som kan behövas för att händelsen inte ska upprepas, säger hen.

Ett större problem

En annan anställd menar att det är en del av ett arbetsmiljöproblem som genomsyrar verksamheten.

– Det är inte ovanligt att bli förlöjligad eller utskälld av chefen. Det skapas intriger och chefer talar illa om varandra vilket påverkar alla anställda. Jag har vid flera tillfällen tröstat ledsna kollegor och jag har själv ångest på jobbet på grund av arbetsmiljön, säger personen, som jobbar på en enhet inom stadsdelsutveckling.

Charles Lang, är huvudskyddsombud i Spånga-Tensta.

– Jag har inte haft uppdraget som huvudskyddsombud så länge och blev uppmärksammad på detta för en månad sedan. Från fackets sida ser vi att det finns exempel där personal valt att inte rapportera händelser som till exempel hot, i Kia, för man vill inte göra sig besvärlig, säger Charles Lang.

Han beskriver det som en normaliseringskultur och att facket nåtts av uppgifter om att flera anställda fått utstå härskartekniker från chefer.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, vi vill ju aldrig att hot och våld normaliseras till den grad att man till slut inte ser det som en incident, säger han.

Sedan problemet uppmärksammats av media har ett meddelande från stadsdelsdirektören Per Kjellander gått ut till alla anställda via intranätet och på ett informationsmöte. Där uppmuntrade han medarbetarna att rapportera händelser – samt att höra av sig direkt till honom om man känner sig illa behandlad av sin närmaste chef. En viktig markering, tycker huvudskyddsombudet Charles Lang.

Stadsdelsdirektören: "Allvarliga uppgifter"

Själv säger Per Kjellander att han ser allvarligt på uppgifterna. Han nämner ett antal åtgärder som vidtagits sedan han fick höra om problemet för cirka tre veckor sedan.

– Alla chefer har fått en påminnelse om att det är viktigt att återrapportera till anställda som anmält en händelse. Vi har också sett över de delar av vårt internkontrollsystem som är till för att minska risken för att någon utsätts för otillbörlig påverkan genom till exempel hot, säger Per Kjellander.

I nuläget går det inte att agera mer än på ett generellt plan, menar han.

– Jag vet inte vilka enheter det ska handla om. Vi har meddelarfrihet och det är olagligt för mig att efterforska var media har fått sina uppgifter ifrån. Men hade det varit ett utbrett problem så hade jag känt till det. Under de veckorna som gått sedan jag skickade ut meddelandet till medarbetarna så är det ingen som har kontaktat mig, säger Per Kjellander.

Att ingen kontaktat stadsdelsdirektören tycker en av de anställda vi talat med inte är så konstigt.

– Det finns en utbredd tystnadskultur, man vet att man inte "får" prata om problemen. Man behöver ta tag i den psykosociala arbetsmiljön på ett strukturellt plan inom stadsdelen, säger hen.

Att det skulle finnas en tystnadskultur förvånar Per Kjellander, men han säger samtidigt:

– Om de upplever att den kulturen finns så tycker jag att de ska ge mig chansen att motbevisa det, exempelvis genom att göra som jag vädjat till dem: kontakta mig! säger han.