Avgår. Ali Khalil var fram tills i morse gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka. Foto: Petter Beckman

Petade MP-toppen: "Jag uttryckte mig slarvigt"

Avslöjandet att M lovats röster i utbyte mot ett moskébygglov är en feltolkning och en förvrängning. Det menar Ali Khalil som nu svarar på anklagelserna i ett offentligt inlägg på Facebook. "Bakers syfte är skada mig personligen", skriver han.

  • Publicerad 13:58, 7 sep 2018

BotkyrkaDirekt har sökt Ali Khalil för att få ställa frågor om anklagelserna om att ha hjälpt moskén att köpslå om moderatröster i utbyte mot ett bygglov för en ny moské. Han har inte svarat, men har publicerat ett inlägg på Facebook där han ger sin syn på Uppdrag Gransknings inslag.

Ali Khalil har nu lämnat samtliga politiska uppdrag i kommunen. Men den bild som ges i inslaget är feltolkad, hårdvinklad och förvrängd, menar han.

"Min avsikt var att skapa ett möte mellan partier och Alby Moskén. Moderaterna var uppenbarligen intresserade av att få nya väljare och Alby Moskén var uppenbarligen mån om att få möjlighet att bredda sin verksamhet. Hur mötet gick och vem som lovade vad till vem är något som är bortom min kännedom och inblandning, jag var inte ens med på de mötena", skriver han i inlägget.

I samtalet med moderaten Jimmy Baker säger Khalil att föreningen är ute efter en lämplig mark som de vill bygga en moské på och att "om imamen säger att 'vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens'. Då gör människorna det."

Uttryckte sig slarvigt

Khalil menar att han uttryckt sig slarvigt om rösterna och imamens roll, men att han aldrig har garanterat M några röster. Han syftar istället på de potentiella väljare partiet kan nå när Moderaterna frågar vad de kan vinna på att gå på ett möte med moskéföreningen, enligt inlägget på Facebook.

"Journalisten i programmet gör en avsiktlig feltolkning och förvrängning. Det är dessutom fullständigt orimligt att jag som miljöpartist strävar efter att Moderaterna ska få fler röster och hade jag 3000 säkra väljare som på något oklart sätt lyssnade på mig så hade jag så klart velat att de röstade på mig själv", skriver han.

Han skriver också att han inte är medlem i moskén eller för föreningens talan.

"Jimmie Baker har uppenbarligen avsiktligt fultolkat de interna mötena och haft i syfte att skada mig personligen. Det kommer dock inte hindra mig från att fortsätta kämpa för ett Botkyrka där alla medborgare är viktiga, där alla ska ha samma rättigheter och möjligheter."