Hedras. Peter Plax pappa Dmitri Plax vid Fribergaskolan där basketplanen ska rustas upp till Peters minne. Foto: Mikael Andersson

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för det som hände honom.

  • Publicerad 16:34, 27 mar 2020

Peter hade ett speciellt förhållande till
naturen.

Vi möts på den slitna basketplanen vid Fribergaskolan i Danderyd. Här spelade Peter Plax ofta basket. Hans pappa Dmitri Plax berättar om de saker som Peter brukade ta upp när de spelade tillsammans.

– Stängslet är för kort så bollen brukade studsa i väg ner i buskarna. Jag ville inte gå och hämta den så han fick plocka bollen varje gång det hände. Det tyckte han var lagom roligt. En annan sak som han irriterade sig på var att det inte finns någon avlastningsyta här, säger Dmitri och blickar ut mot kanten av basketplanen.

– Han var som alla andra ungdomar, han vägrade ha väska med sig. Han hade allt i fickorna: telefon, nycklar, plånbok, allt. Och allting fick han lägga på pingisborden där borta, men var man bara två och spelade kunde ingen vakta sakerna, säger Dmitri.

Men nu ska basketplanen rustas upp. Nytt stängsel och en liten läktare ska byggas. Precis det som Peter ville ha där. På läktaren ska en plakett fästas. Den är gjord efter en teckning som Dmitri gjort. Och på plaketten finns Peters namn skrivet – Dmitri kopierade Peters handstil från biologihäftet.

Har planterat träd

Peter Plax mördades helt utan motiv av en kamrat i augusti 2019. Kamraten dömdes i november till rättspsykiatrisk vård.

Dmitri berättar att en av Peters kompisar sagt att när man googlar Peters namn så kommer det bara upp artiklar om mordet. Därför vill familjen och vännerna nu skapa något annat som förknippas med Peters namn.

Mördad. Peter Plax mördades i augusti förra året Foto: Foto: Privat

Minne. Vid basketplanen ska man sätta upp ett minnesmärke efter Peter Plax. Foto: Mikael Andersson

Upprustningen av basketplanen är en av de saker som kommer att göras, Peters vänner vill också samla in pengar för att en eller flera avgångselever på Fribergaskolan – eller kanske från hela Sverige – ska kunna göra något roligt sista sommaren före gymnasiet.

Den här dagen har Dmitri med sig en plakett. Inte den som ska sitta på läktaren, utan den som ska sitta vid det äppelträd som bostadsrättsföreningen där Peters mamma bor har planterat.

– Peter hade ett speciellt förhållande till naturen. Ända sedan han var väldigt liten hade han det. En gång utnämnde han ett äpple till Herr Äpple och förbjöd mig att kasta det, det var hans vän. Han tvingade mig att ha det kvar tills vi fick bananflugor.

– Han kunde vakna, han kanske var bara tre år då, och det första han sa var ”i dag är jag en skorpa” och hela dagen handlade om bröd. Eller ”i dag är jag en morot” och hela dagen handlade om morötter, minns Dmitri.

”Han ville hjälpa alla”

Peters föräldrar vill också uppmärksamma hans intresse för musik genom att bjuda in niondeklassare från Fribergaskolan att lyssna till klassisk musik. Peter hade absolut gehör och spelade piano. Hans abonnemang på Konserthuset ligger kvar.

– Hans plats finns kvar där, det är en speciell plats. Han satt snett mittemot flygeln så att han kunde se tangenterna. Och vi tänkte att barn i nionde klass brukar inte gå på klassiska konserter, berättar Dmitri.

Peter Plax gillade att spela basket. Han spelade piano och hade sin speciella plats i konserthuset. Han hade ett speciellt förhållande till naturen, redan som ung. Men hur var Peter Plax som person?

– Jag kan beskriva honom med ett ord: snäll. Han var snäll och ville hjälpa alla, säger Dmitri Plax.

Basket. Här spelade Peter Plax ofta basket, nu ska planen rustas upp. Foto: Mikael Andersson

Jämnårig dömd till vård

Peter Plax mördades, av en jämnårig pojke, vid Landsnoravägen nära Rösjön i Sollentuna den 2 augusti förra året. Han blev 16 år.

Den nu dömde pojken ringde själv 112 och berättade att han mördat en person.

Pojken dömdes i november 2019 till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt