Många månar. Nu dröjer det tio år innan Peter Rosén får en sådan här chans igen. Foto: Peter Rosén/Anna Eckerström

Peter tog längsta bilden på superblodmånen

Hallå där, Peter Rosén! Från din takterrass på Kungsholmen fångade du förra veckans superblodmåne på ett extraordinärt sätt. Berätta! Hur gick det här till?

  • Publicerad 16:50, 28 jan 2019

– Ja, jag är amatörastronom och är väldigt seriös. Jag lägger mycket tid på det och har bland annat ett samarbete med NASA. Så inte kan jag missa något sådant här: en total månförmörkelse, en så kallad superfullmåne som av er i media har kallats för superblodmåne. Det tar cirka tio år innan vi kan se den under lika gynnsamma förhållanden igen.

Hur länge stod du på din takterrass på Atterbomsvägen?

– Från klockan 02 till klockan 08, på morgonen. Det gäller att vara där när det händer. Det var väldigt spännande, de fyra senaste månförmörkelserna har det varit molnigt. Det är många år sedan jag såg en sådan här förmörkelse. Prognosen var osäker in i det sista men när det kom till kritan var det perfekta väderförhållanden..

Var det inte kallt?

– Det var -12 och väldigt fuktigt, så när det var över var all min utrustning totalt nedisad. Jag kunde springa in och värma mig med jämna mellanrum och hade garderat med en termos med te. Det blir väldigt kallt att stå ute i så många timmar, men kan man bara springa in ibland och värma händerna i några minuter åt gången så fungerar det.

Något mer du vill säga om superblodmånen?

– Det är fascinerande att man kan bedriva en viss sorts vetenskap utifrån en amatörbild. Om man vet hur stor jorden är kan man utifrån mina foton räkna ut hur stor månen är, då man ser jordens skugga över månen.

Han tog superbilden på havsörnen i Fredhäll

Sov du? Kan bli ny chans att få se norrskenet

Fotad genom teleskop. Det här är ett montage som visar månen under närmare tre timmar. Planeten i mitten är mitt under den totala månförmörkelsen: superblodmånan. Foto: Peter Rosén

Vidvinkelvy från taket. Månen fångad klockan 06.12. Under den syns Alviks Strand och till vänster ser man Lilla och Stora Essingen. Foto: Peter Rosén