Peter Sandahl från Kungsholmen älskar alperna men oroas för deras framtid. Foto: Climb for Climate

Peter vill rädda alperna – bestiger 82 berg

En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sitt 100 dagar långa äventyr.

  • Publicerad 18:32, 17 jun 2018

Sedan den 5 maj är Kungsholmsbon och alpinisten Peter Sandahl ute på sitt livs utmaning. Han och kollegan Danny Uhlmann från USA genomför det de kallar för Climb for Climate. där målet är att bestiga 82 bergstoppar på 100 dagar. I dagsläget har duon bestigit 21 av dessa. Och någon dans på rosor har det sannerligen inte varit, berättar Peter när vi når honom under en vilodag i Chamonix, Frankrike.

– Det har varit otroligt utmanande, framförallt eftersom det varit svåra väderförhållanden. Vi har trots det lyckats väldigt bra, tycker jag. Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd och 31 mil i distans, säger Peter Sandahl.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grunden till den på gränsen till galna idé är ett stort intresse för skidåkning som han haft sedan barndomen. Med åren utvecklades Peters hobby allt mer och han tog sig till alperna i Frankrike, Italien och Schweiz för att åka skidor. Med tiden på mer och mer avskilda delar av bergen. Han började utveckla det han kallar "klättrings- och alpinistkunskaper".

– Det handlar om att kunna hantera berget och alla dess aspekter. Det är det fantastiska och hela njutningen för mig, säger han.

Under åren på bergen började insikten om att allt inte står rätt till bli allt tydligare. Och från den insikten föddes idén om ett projekt som ska uppmärksamma problemet. Problemet att klimatförändringar hotar alpernas ekosystem.

– Tyvärr är alperna ett väldigt bra exempel för att studera klimatförändringar. Glaciärerna smälter och skapar enorma vårfloder. Snötäcket dras uppåt för varje år. Dessutom smälter permafrosten som håller ihop bergen. När den smälter faller bergen bokstavligen ihop. Dessa vykortsliknande fantastiska miljöer kommer att försvinna om vi inte gör något, säger Peter Sandahl.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förhoppningen hos Peter och Danny är att skapa medvetande om klimatförändringarna och inspirera till handling och förändring. En konkret sak som man redan påverkat är att en av sponsorerna till projektet, banken Nordea, har flyttat sju miljarder kronor i pensionspengar från "traditionella till hållbara investeringar:"

Klättringen går att följa dag för dag på projektets hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.