Stockholms stadsträdgårdsmästare Pia Krensler gillar grönskan i stans parker. Men hon gillar vattnet också. ”Idealet är både grönska och vatten". Foto: Karin Nilsson

Pia bestämmer över stans träd

Med en känsla för träd. Stockholms stadsträdgårdsmästare Pia Krensler trivs i stans parker.

  • Publicerad 10:30, 8 jun 2013

Humlegården visar sig från sin bästa sida, när Pia Krensler kommer cyklande till intervjun. Sommaren ligger i startgroparna, men den riktiga värmen har inte infunnit sig ännu och regnet hänger i luften.
Vi slår oss ned på en bänk och blickar ut över grönskande ekar och lindar.
– Tänk dig att du promenerar genom en lindallé, eller sitter under ett blommande körsbärsträd på ett torg. Och fundera sedan på hur det skulle vara att befinna sig på just den platsen om där inte funnits träd.
Pia Krensler har inget favoritträd. Men hon älskar känslan som träden skapar.
– Det blir mäktigt. Träden gör hela stämningen. Jag tror att de flesta av oss har en relation till träd.
Att stockholmarna älskar – eller hatar – sina träd vet vi redan. Stans träd väcker starka känslor, som gör att vi vill rädda dem, eller ha ihjäl dem. Den senaste tidens trädmord känns i hjärtat på en stadsträdgårdsmästare.
– Det är oroväckande att människor beter sig på det sättet. Särskilt med tanke på klimatförändringarna, som gör att det kommer att behövas fler träd i framtiden.
Pia Krensler förklarar:
– Träden tar hand om en del av dagvattnet, som fångas upp av trädrötterna och jorden. Och så ger de skugga och renar luften.
Ändå vill stan ta ned mängder av träd, till exempel ekar i Kristinebergs slottspark på Kungsholmen?
– Visst är det tråkigt, samtidigt så är Stockholm en stad som växer och det behöver byggas nya bostäder. Då får man göra en avvägning. Vi bygger mestadels på redan använd mark, men när parkmark tas i anspråk skall det göras på rätt sätt.
Hur gör man det?
– Genom att inte bygga bort grönskan på platser där människor rör sig. I stället handlar det om att vårda och värna stans finmaskiga gröna nät, det vill säga de park- eller naturstråk som omger oss med grönska när vi cyklar eller går till fots.
Innerstans parker slits hårt för att de är så populära. När införs besöksförbud eller ett tak för hur många som får vistas i parken samtidigt?
– Vi kommer inte att stänga parkerna. De ska vara öppna för alla, så det går aldrig att säga att parken är för full. Däremot funderar vi mycket på vad vi kan göra för att förbättra gräsytorna så att de står emot slitage bättre. Kanske måste vi börja anlägga dem på samma sätt som man anlägger en gräsplan för fotboll och annan intensiv sport.
Vasaparken fick ju ett jättelyft i samband med upprustningen för några år sedan. Nu står Vitabergsparken på tur? Är du inte rädd att man förstör det som är parkens själ?
– Nej, eftersom det handlar om att förädla parkerna genom att göra rätt tillägg. Här i Humlan finns en väl integrerad parklek. Och Rålambshovsparken har fått en skejtpark. Det är två tillägg som fungerat bra, utan att de inkräktar på parkens ursprungliga utseende.
Pia Krensler fortsätter:
– Tillägg av det här slaget kommer vi säkert att få se mer av i framtiden.
Blir det stadsodlingar i parkerna också?
– Ja, där det finns behov och där det går att anpassa stadsodlingen på rätt plats i parken. Men troligen endast i liten skala i innerstans parker, eftersom de är för välbesökta och odlingar kan mycket yta i anspråk.
Pia Krensler gillar långa promenader genom stan och cyklar till och från arbetet under sommarhalvåret. Det finmaskiga gröna nät som hon pratar om, det ser hon alltså mycket av.
Men det är ingen risk att Stockholms stadsträdgårdsmästare tröttnar på all grönska.
–Det kommer aldrig att hända. Jag är också engagerad i frågor som rör city, och där är det väldigt få träd, säger Pia Krensler och skrattar. 

Pia ansvarar för 30 000 träd

Namn: Pia Krensler
Ålder: 64 år
Bor: Södermalm
Familj: Man och vuxna barn
Favoritstråk: Promenaden längs Norr Mälarstrands vatten.
Om jobbet: Anställd av staden sedan 2009. Jobbar kanske lite mer än 40 timmar i veckan. ”Jag är med i många arbetsgrupper och är alltid väldigt uppbokad. Men det är en del av jobbet. Och jag gillar när det är fart och fläkt.”
Om det egna trädgårdsintresset: ”Vi har en koloniträdgård och där odlar jag en hel del. Det är roligt.”
Bäst med Stockholm ur ett stadsträdgårdsmästarperspektiv: ”Vattnet. Att det går att promenera längs med kajer och stränder.”
Favoritfärg: Blått.

Som stadsträdgårdsmästare har Pia Krensler ansvar för de cirka 30 000 träd som växer längs med Stockholms gator.
Dessutom…
…samverkar hon med andra förvaltningar kring utformningen av stadsmiljön när det gäller parker, gator och torg.
…ansvarar hon för utveckling de planteringar som syns på många ställen över staden. I år har man blommor i rosa, ljusblå och vita färger med en lite romantisk känsla. Blomsterprogrammet för nästa år är snart klart, men färger och komposition är hemligt.
I befattningen ingår även att ansvara för parkprogram, stans riktlinjer i parkfrågor, ge råd i parkfrågor och samordna stadsdelsförvaltningarnas parkinvesteringar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.