Till Bro. Den klassiska orienteringstävlingen 10-mila kommer till Upplands-Bro nästa år med tusentals deltagare. Foto: Mostphotos

Pigg 75-åring på väg till Upplands-Bro igen

Nästa år ramlar sisådär en tio tusen idrottare in i Upplands-Bro i början av maj. Då kommer nämligen orienteringsklassikern 10-mila till kommunen. – Det är bra marker och en bra kommun som vill ha dit oss, säger tävlingsledaren Lasse Gerhardsson.

  • Publicerad 01:15, 31 aug 2019

Det är dags för jubileum i svensk orientering nästa år. Då fyller Sveriges näst äldsta och fortfarande levande tävling 75 år. Bara Vasaloppet är äldre.

– Det är också världens fjärde största orienteringstävling. Det kommer att vara en 8 000-10 000 löpare. Det är stort, säger Lasse Gerhardsson.

Hur kommer det sig att det blir Upplands-Bro för er?

– Det finns flera orsaker till det. Det här blir fjärde gången för oss i Upplands-Bro. Vi var där 1981, 2005 och 2013. Vi kommer att hålla till på livgardets marker och det är perfekta förutsättningar där ute på övningsfältet. Dessutom är det en kommun som ligger bra till och som vi har ett gott samarbete med. De vill ha dit oss.

Förklara för en lekman varför markerna är så bra?

– Ja, i och med att det är skjutfält är inte folk där och springer i vanliga fall. Det är orört och det är väldigt omväxlande marker. Allt från normal svensk kulturmark till storskog.

Att förbereda en så stor tävling som 10-mila kräver en hel del. Redan året efter senaste tillfället i just Upplands-Bro började man så smått titta på vad som ska ske 2020.

– Då var det en mindre krets som arbetat med det och sedan växer den. Eftersom den är så stor är idealet att ligga åtminstone fem år före. Nu har vi pratat med arrangörerna för tävlingarna som ska gå 2026, 2027 och 2028, säger Lasse Gerhardsson.

Bland allt som ska göras finns saker som att ordna förutsättningar för att det hela ska kunna läggas ut på nätet. Man ska bygga en tävlingsorganisation och dessutom ska det ju ritas kartor.

– Och det gör man helst när det är snöfritt och lövfritt och då görs det två år innan tävlingen, förklarar Gerhardsson.

Förutom alla tävlande från Sverige och våra grannländer kommer det komma orienterare från länder som Tjeckien, Ryssland, Österrike, Frankrike och England till Upplands-Bro. Totalt handlar det om tolv till femton olika nationer.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt