Sjuksköterskan letar skrumplever med en fibroscan. Varje hepatit C-undersökning tar cirka en timme. Foto: Jannie Flodman

Pilotprojekt för sprutnarkomaner i Slaktis

Hepatit C är en lömsk sjukdom. Du kan ha den i åratal utan symptom. När de väl dyker upp kan det vara för sent. Då återstår transplantation av levern. Eller döden. I ett unikt projekt vill man nå sprutnarkomaner som skyr vården; genom att erbjuda botemedel i ett industriområde.

  • Publicerad 20:10, 8 jan 2019

Hepatit tittar inte på vem du är! Det är den absolut mest smittsamma sjukdomen vi har.

– Det här är så jävla häftigt! En verklig lättnad. Det är faktiskt större för mig än jag trodde. Och det hade inte blivit av om det inte varit just här.

Mika är i 50-årsåldern, tar tjack och dricker sprit, och har haft hepatit C i 35 år. Minst. Han har bara aldrig kommit till skott att göra något åt sin leversjukdom. Visst, Mika har funderat på det många gånger eftersom folk dör runt omkring honom, men processen är lång, krånglig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men för två veckor sedan var han här, i Slakthusområdet, lämnade blodprov och kollade levern med ultraljud. Nu är han tillbaka för att påbörja behandling.

"Jag är jätterörd och så glad över att det är möjligt", säger den propert klädda Mika, innan han med täckjackan prydligt hängd över armen piper in till syster Karlsson, och stänger dörren bakom sig.

Drop-in för provtagning

Projektet heter Linkage/C och är startat av Karolinska institutet. Notan plockas upp av landstinget som pyntar medicinen. Olika läkemedelsbolag står för lönen till de två ambulerande sjuksköterskorna. Syftet är att nå hepatit-smittade där de människorna finns istället för att de ska komma till vården.

Fängelser är en sådan plats. En annan är metadonkliniker. Och så här, på Brukarföreningen, där man också bedriver ett sprututbyte, smack mitt i ett industriområde bredvid Globen.

Sedan en månad kommer sköterskorna hit en gång i veckan och kör drop-in; ett unikt pilotprojekt då det är enda stället i Sverige där man gör det utan att det erbjuds annan vård. På fyra tillfällen har man testat 15 personer och inlett fem behandlingar.

5 000 smittade utan behandling

Man räknar med att 5 000 smittade går under radarn i Stockholm. Oftast, men inte alltid, handlar det om människor som injicerar narkotika: det extremt smittsamma viruset sprids via blodet och skitiga, delade kanyler är en storskurk.

Soo Aleman, ansvarig läkare på Karolinska, beskriver den typiske patienten som 60-årige Ronny i smutsiga snickarbyxor som glädjegråter när han blir frisk. Hepatit C har ett stort socialt stigma som smutsig. Men det kan också vara en hippie som sköt heroin ett par gånger under 60-talets flower power-epok och som haft viruset sedan dess utan att märka det.

Stockholm kan få fler nya sprututbyten

Sköterskan Lina Karlsson tycker att det här är ett bra sätt att få ut vården där den behövs. Niklas Eklund säger att många som kommer hit gärna undviker sjukhus. Foto: Jannie Flodman

Många som kommer hit har inte telefon. Fan, många har inte ens bostad!

Fick hår som en punkare

"På gatan" – så kallar Brukarföreningens ordförande Niklas Eklund deras oortodoxa sätt att jobba, lite spjuveraktigt sådär.

– Det går mycket fortare att få hjälp här än på sjukhus, ett par veckor mot flera månader. Och vi ger kompisstöd. Många är rädda för behandlingen då den var hemsk förr, säger Eklund, en amfetaminveteran som själv kurerats för hepatit C två gånger.

Tidigare injicerade man interferon som ger hemska biverkningar som han beskriver som att ha influensa i åtta månader. Och: "Först blev mitt hår blågrönt som på en punkare, sedan föll allt av", skrockar han luttrat.

Inget krav på drogfrihet

Idag går det inte till så. Utan man får tabletter med kortare kurtid och mildare biverkningar. Det i kombination med att Brukarföreningen varken har krav på drogfrihet eller registrering, gör att Eklund hoppas att de ska nå det stora mörkertalet smittade. Samt de som faller bort.

För av 100 som testar positivt brukar man säga att endast 10 går vidare till behandling, på grund av långa processer och djup misstro till den traditionella vården.

– Många som kommer hit har inte telefon. Fan, många har inte ens bostad! Så vi håller koll på deras medicin här så får de komma när de måste ta den. Bara grejen att kunna bli av med en kronisk sjukdom är fantastisk. Hepatit tittar inte på vem du är! Det är den absolut mest smittsamma sjukdomen vi har. Då måste man behandla den där man får tag i mest folk snabbast, konstaterar Eklund krasst.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Hur behandlar man hepatit C?

På Brukarföreningen på Livdjursgatan i Slakthusområdet sker behandling med DAA-tabletter. Kuren tar max tre månader och 97 procent blir friska. Varje kur kostar strax under 100 000 kronor, som betalas av landstinget. Det finns inget krav på drogfrihet eller nykterhet för att genomgå behandlingen.

Mer info hittar du på brukarforeningarna.se/stockholm.

Bland slakthusen. Brukarföreningens bas ligger ett stenkast från Globen. Foto: Jannie Flodman