Pilotprojekt. Under året ska kommun, polis, fastighetsägare och andra aktörer kraftsamla för att få bort droghandeln i och omkring Sätra centrum. Foto: Arkivbild, Polisen

Pilotprojekt mot droghandel startar i Sätra

Anlagda bränder, raketskjutningar, droghandel och upplevd otrygghet. Flera händelser har den senaste tiden skapat otrygghet i Sätra. Nu ska kommun, polis och andra aktörer tillsammans rikta extra fokus på stadsdelen.

  • Publicerad 06:40, 22 mar 2019

Det har varit några oroliga månader i området omkring Sätra centrum. Vid flera tillfällen omkring jul och nyår sköts fyrverkerier in i centrumet, minst en gång var en förbipasserande nära att bli träffad.

I slutet av november bröt en troligtvis anlagd brand ut i en av centrumets källarlokaler, något som lämnade centrumet strömlöst. I flera veckor gick centrumet på tillfälliga el-lösningar, ett antal butiker fick hålla stängt.

För några veckor sedan brann det igen i en källarlokal.

– Många medborgare har nog upplevt att det varit oroligt. Det har brunnit två gånger på kort tid, det förekommer handel med droger och så fyrverkerierna kring nyår. Det är klart att det påverkar känslan av hur det är i området, centrumet är ju navet för hela Sätra, säger Anette Petersson, preventionssamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Brandskadat. Förödelsen var stor i de källarlokaler i Sätra centrum där det brann i slutet av förra året. Foto: Läsarbild

Nu ska kommunen, polisen, näringsidkare och fastighetsägare rikta extra fokus på stadsdelen. Målet?

– Vi vill störa och tränga ut den öppna drogscen som finns i Sätra och våra andra stadsdelar. Och helt enkelt få våra medborgare att känna sig säkrare i våra områden, säger Johan Kling (C), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Exakt vad som ska göras är ännu inte bestämt, ett första möte med alla inblandade aktörer ska hållas under våren.

– Det är en kraftsamling. Vi ska försöka samkoordinera våra resurser, ta ett helhetsgrepp om Sätra för att förbättra trygghetssituationen i området. Blir det ett lyckat koncept kan vi ta det vidare till de andra stadsdelarna, säger Johan Kling.

Lugnare efter gripanden

Andreas Lindberg, operativ koordinator på Skärholmspolisen, säger att läget i Sätra har varit lugnare efter att polisen lyckades gripa några av de aktiva langarna i området tidigare i år.

– Det är tongivande personer som hanterat narkotika och som vi tror har legat bakom en del av ordningsstörningarna som skett. Bland annat en person i 20-årsåldern som vi känner har varit ett orosmoment länge. När vi får bort individer som påverkar området negativt har det ofta en dämpande effekt, säger han.

I ett källarutrymme i Skärholmen hittades kokain för närmare 30 000 kronor. En man i 20-årsåldern dömdes förra veckan till sju månaders fängelse efter fyndet. I hans telefon fanns mängder med sms som tydde på att han sålde droger, något han själv nekar till. "Så länge det finns en stor efterfrågan kommer det också finnas narkotikaförsäljning", säger Andreas Lindberg på Skärholmspolisen. Foto: Polisen

Mannen han pratar om har en lång rad narkotikadomar bakom sig. Förra veckan dömdes han till sju månaders fängelse av Södertörns tingsrätt efter att polisen gripit honom i ett källarutrymme i Skärholmen, där kokain för närmare 30 000 kronor hittades.

Efterfrågan styr knarkhandeln

Droghandeln pågår dock fortfarande. Och att få bort den helt är svårt, menar Andreas Lindberg. Efterfrågan på droger är helt enkelt för hög. Polisens prio har varit att mota bort den från offentliga utrymmen som centrumanläggningar.

– Den öppna narkotikahandeln skapar otrygghet eftersom den för med sig negativa saker, missbruk och kanske även våld. Det är därför vi prioriterar platser där allmänheten rör sig, vi vill att de ska känna sig trygga när de går i butiker, centrum och kollektivtrafiken, säger han.

Hur är läget i Sätra nu?

– Droghandeln inte är lika öppen som den varit tidigare, vår känsla är att den flyttat in mer i trapphus och fastigheter i närheten, fast centrumet fortfarande fungerar som en mötesplats dit man kommer och sedan går undan, säger Andreas Lindberg.

Just därför menar både han och stadsdelen att samarbetet med fastighetsägarna och andra lokala krafter är viktigt.

– Det finns en massa positiva krafter i Sätra och ett fantastiskt engagemang. Men jag tror att vi kommer få en större effekt om vi alla samverkar ännu bättre. Det här är en fråga som vi kommer behöva jobba med under lång tid och där alla måste vara med, även de som bor i området. Myndigheter kommer inte själva kunna lösa situationen, säger Anette Petersson.