Kamp. Lisa Jungstedt, Febe Magnusson Amu och Ella Smedberg har kämpat för att få ha kvar pingisbordet i Enkehusparken och nu är de i hamn. Bilden är tagen i våras. Foto: Mimmi Epstein

Pingisbordets öde avgjort

Det har varit flera turer kring det pingisbord som eleverna i Viktor Rydbergs skola ställt upp i Enkehusparken. I våras skulle det bort men sen fick de tillfälligt uppskov. Nu har det slutgiltiga beskedet kommit.

  • Publicerad 16:40, 17 okt 2019

Det var i våras som eleverna i Viktor Rydbergs skola i Vasastan ställde ett pingisbord utanför skolan i Enkehusparken. Eleverna själva uppskattar pingisbordet mycket och säger att det används av andra parkbesökare även efter skoltid. Men stadsdelsförvaltningen menade i maj att bordet måste bort eftersom andelen parkmark på Norrmalm är starkt begränsad.

Då ska pingiskriget i Vasastan få sitt slut

Politikerna i Norrmalms stadsdelsnämnd var dock av en annan åsikt än tjänstemännen. Och efter att ha mottagit ett medborgarförslag från eleverna om att låta pingisbordet få förslag har man nu svängt. I ett tjänsteutlåtande som ska tas upp på stadsdelsnämndens möte på torsdag 24/10 skriver man att man "efter noga övervägande" kommit fram till att pingisbordet kan stå kvar på den plats i parken där det står i dag. I utlåtandet betonar man att bordet är till för alla, både parkbesökare och elever.

– Jag rekommenderade eleverna att skriva ett medborgarförslag och bad tjänstemännen att titta på frågan ur ett annan perspektiv för att utreda om det var möjligt att ha kvar pingisborden. Att pingisbordet får stå kvar är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv, att eleverna rör på sig och ur ett demokratiskt och pedagogiskt perspektiv. Att de ser att det går att påverka, säger Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd och fortsätter:

– Det blir också ett sätt att mötas, precis som folk gör när de spelar fotboll i Vasaparken till exempel. Vi i nämnden är helt eniga i frågan.

Elever tar strid för gerilla-pingisbord i parken

Febe Magnusson Amu är en av eleverna som har engagerat sig och skrivit medborgarförslaget.

– Det känns jättebra att pingisbordet får vara kvar. Vi har kämpat men det har varit roligt för vi har lärt oss mycket. Till exempel hur det går till att skriva ett medborgarförslag. Det var också intressant att höra hur man tänker när man planerar en park. Vi trodde inte att vi som bara går i åttan skulle kunna påverka såhär, säger hon.