MAGI. Skeppsbyggaren C.A. Lindvall var minus elva år gammal när han dog. I alla fall enligt minnesstenen på Lindvallsplan. Foto: Anders Sjöberg

Pinsamma missen i Hornstull – dog elva år innan han föddes

Minus elva år. Så gammal var mannen som hedrats med en minnessten i Hornstull när han dog. Åtminstone enligt den förbryllande inskriptionen.

  • Publicerad 14:49, 9 jun 2017

Det är ingen mindre än skeppsbyggaren Carl August Lindvall, som gett Lindvallsgatan och Lindvallsplan ovanför Bergsunds strand i Hornstull sina namn, som fått fel ålder. Enligt minnesstenen som rests bredvid lekparken på Lindvallsplan, anges Carl August vara född 1829 – och avliden 1818. Elva år innan han föddes, alltså.

Trots att stenen kan ha funnits på plats i ett sekel har missen fått uppmärksamhet först nu.

Det var Reimersholme-bon Anders Sjöberg som upptäckte fadäsen vid en promenad.

– Ja, det är ju jäkligt klantigt. Man undrar hur det här kan ha gått igenom, säger han.

"Aj, aj, aj"

Den som knackat in inskriptionen på stenen har tagit fel på ett sekel – Carl August Lindvall gick i själva verket bort 1918.

Mårten Castenfors, chef över Stockholm konst, vet inte när stenen kan ha rests och vem som bär ansvaret. Men han drar en djup suck när han får höra om fadäsen.

– Aj, aj, aj, det här var inte bra. Jag tycker lite synd om stenhuggaren som måste fått en rejäl utskällning någon gång långt tillbaka i urminnes tider.

Hugget i sten

Det är inte den enda gången som en stenhuggare sluntit med mejseln. När prins Carl Philip och prinsessan Sofia i fjol fick en stenbänk i bröllopspresent av länsstyrelsen i Dalarna, hade ett bindestreck felaktigt lagts till i självaste prinsens namn. Mårten Castenfors tillstår att även han själv råkat skriva fel namn någon gång i bildtexter till utställningar på Liljevalchs.

– Men printad text är ju inte särskilt svårt att ändra. Har man huggit fel i sten däremot så har man huggit i sten, kan man väl säga.

Han ser dock ingen anledning att byta ut minnesstenen, eller försöka rätta till misstaget.

– Nej, den är gullig. Jag tycker man kan le åt det här och bege sig till Mosebacke och titta på den nya muralmålningen istället.

FINSTILT. Man får gå riktigt nära för att upptäcka inskriptionen, som döljer sig bakom en tag. Foto: Sophie Stigfur

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.