PIOSAURUS. "Inspirerad av Zaha Hadids arkitektoniska formvärld (och några krumelurer som min sambo klottrade på ett papper...) ritade jag som bro en abstrakt dinosaurie från forntiden som får möta Zahas futuristiska vision i nutiden. En bro – genom tid och rum." Det är formgivaren Ann-Charlott Fornheds tankar om minibron. Foto: Ann-Charlott Fornhed/Concretum Arte

"Piosauros" tar plats vid Väsby station

Från och med måndag kommer en "Piosaurus" att möta Väsbyborna vid stationen. Denna minibro i form av ett pi-tecken ska visa hur broarna i Väsby Entré kommer att se ut.

  • Publicerad 16:19, 28 jun 2019

Meningen med installationen är att beskriva bro-materialet för Väsbyborna.

Syftet med installationen är bland annat att testa bromaterial inför Väsby Entré, enligt kommunikationschef Urban Rybrink.

– Den vit-grå fiberbetongen som är tänkt som beklädnad är väldigt formbar, säger han.

I förslaget ska dagens två gångtunnlar till perrongerna och Bankes bro ersättas av två nya broar över järnvägen. Broarna är ritade av arkitektbyrån Zaha Hadid och tanken är att de delvis ska täckas med ängsflora för att ge bra förutsättningar för bin, fjärilar och andra smådjur att ta sig över järnvägen.

– Banvallar, liksom stora vägar, är svåra barriärer för djurlivet, säger stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Inspirerad av pi, urtidsdjur och Zaha Hadid

Piosaurusen är inspirerad av pi-tecknet, urtidsdjur och Zaha Hadid och kommer att stå på busstorget under ett års tid.

– Meningen med installationen är att beskriva bro-materialet för Väsbyborna, samt utvärdera hur mycket skötsel växttäckta broar egentligen kräver, säger Nils Odén.

Så här beskriver formgivare Ann-Charlott Fornhed tankarna bakom Piosaurusen:
"Inspirerad av Zaha Hadids arkitektoniska formvärld (och några krumelurer som min sambo klottrade på ett papper...) ritade jag som bro en abstrakt dinosaurie från forntiden som får möta Zahas futuristiska vision i nutiden. En bro – genom tid och rum."

Guldhjälte startar fond i Väsby Hockey

Sport Patric Hörnqvist ger tillbaka till klubben där karriären tog fart Patric Hörnqvist – en av svensk ishockeys mest guldprydda – gästade i veckan Väsby Hockeys uppstartscamp. Samtidigt presenterade han och klubben en gemensam Stipendiefond.fredag 16/8 16:05

Nu drar höstens vuxenvandringar i gång i Väsby

Nyheter För ett tryggare Väsby och polisen är "på tårna" Under sommaren har grannkommunen Sollentuna haft problem med ett flertal mopedrån. Väsby har varit mer förskonat, men polis och vuxenvandringsgruppen För ett tryggare Väsby är ändå "på tårna".fredag 16/8 9:47
Stockholm Direkt