PIOSAURUS. "Inspirerad av Zaha Hadids arkitektoniska formvärld (och några krumelurer som min sambo klottrade på ett papper...) ritade jag som bro en abstrakt dinosaurie från forntiden som får möta Zahas futuristiska vision i nutiden. En bro – genom tid och rum." Det är formgivaren Ann-Charlott Fornheds tankar om minibron. Foto: Ann-Charlott Fornhed/Concretum Arte

"Piosauros" tar plats vid Väsby station

Från och med måndag kommer en "Piosaurus" att möta Väsbyborna vid stationen. Denna minibro i form av ett pi-tecken ska visa hur broarna i Väsby Entré kommer att se ut.

  • Publicerad 16:19, 28 jun 2019

Meningen med installationen är att beskriva bro-materialet för Väsbyborna.

Syftet med installationen är bland annat att testa bromaterial inför Väsby Entré, enligt kommunikationschef Urban Rybrink.

– Den vit-grå fiberbetongen som är tänkt som beklädnad är väldigt formbar, säger han.

I förslaget ska dagens två gångtunnlar till perrongerna och Bankes bro ersättas av två nya broar över järnvägen. Broarna är ritade av arkitektbyrån Zaha Hadid och tanken är att de delvis ska täckas med ängsflora för att ge bra förutsättningar för bin, fjärilar och andra smådjur att ta sig över järnvägen.

– Banvallar, liksom stora vägar, är svåra barriärer för djurlivet, säger stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Inspirerad av pi, urtidsdjur och Zaha Hadid

Piosaurusen är inspirerad av pi-tecknet, urtidsdjur och Zaha Hadid och kommer att stå på busstorget under ett års tid.

– Meningen med installationen är att beskriva bro-materialet för Väsbyborna, samt utvärdera hur mycket skötsel växttäckta broar egentligen kräver, säger Nils Odén.

Så här beskriver formgivare Ann-Charlott Fornhed tankarna bakom Piosaurusen:
"Inspirerad av Zaha Hadids arkitektoniska formvärld (och några krumelurer som min sambo klottrade på ett papper...) ritade jag som bro en abstrakt dinosaurie från forntiden som får möta Zahas futuristiska vision i nutiden. En bro – genom tid och rum."

Fler nyheter i Vi i Väsby

Klart: Vilundahallens nya namn blir Renew Arena

Nyheter Sponsoravtal klart med Upplands Väsby kommun Renew Arena. Det blir namnet på Väsby Hockeys hemmaarena efter årsskiftet. Då byter Vilundahallen namn i och med att företaget Renew Service tecknar sponsoravtal med kommunen.måndag 9/12 9:15

Väsby Hockey har seriesegern i en ask

Sport Höstens 13:e seger togs mot Sollentuna Med en omgång kvar kan Väsby IK HK i praktiken titulera sig seriesegrare i östra hockeyettan 2019/20. 7–2 mot Sollentuna stärkte lagets målskillnad och ska Visby/Roma lugga Väsby krävs en gränslös...söndag 8/12 20:30
Stockholm Direkt