Pjäs ska stärka eleverna att prata mer om mobbning

Sextrakasserier, kärlekslängtan och utanförskap. I veckan fick alla mellanstadieelever i Färentuna se en pjäs som lyfter allvarliga ämnen.

  • Publicerad 10:20, 27 sep 2018

Jag hoppas att de kommer att prata mer om problemen de upplever i skolan.

Eva vill bli älskad, men ingen vill vara med Eva. Hon har därför skapat sig en egen flyktväg in i en digital Minecraft-verklighet där hon heter Aviola. I det verkliga livet känner Eva mest att hon inte riktigt finns, bara när killarna kör upp bandyklubbor mellan benen på henne.

– Tänk om nån körde upp en bandyklubba mellan typ eran pappas ben på hans jobb. Hur sjukt skulle inte det va? säger hon.

Pjäsen ”Jag är Aviola” berör ämnen som sexuella trakasserier, kärlekslängtan och utanförskap. Sedan i våras åker den avskalade monologföreställningen runt på skolor och tidigare i veckan visades den för Färentuna skolas alla mellanstadieelever.

Meningen är att visningen av pjäsen ska leda till vidare arbete med frågorna genom lärarhandledning i klassrummen.

– Det här är ständigt aktuella ämnen och vi har sådana här diskussioner hela tiden. Men vi har lyft det lite extra inför pjäsen och kommer även att efterarbeta det med eleverna, så får vi se vad som dyker upp hos dem, säger Färentuna skolas rektor Johanna Frisk.

”Jag är Aviola” är ett samarbete mellan antimobbningsorganisationen Friends och Henrik Ståhl, känd från SVT:s Barnkanalen, som skrivit och regisserat. Henrik Ståhl var själv mobbad under skoltiden och pjäsen bygger delvis på hans egna upplevelser.

Skådespelerskan Ulrika Nilsson, från bland annat Unga Klara, spelar rollen som Eva.

– Jag hoppas att de kommer att prata mer om problemen de upplever i skolan och att de känner att de har makt. Det är lätt att hamna i tankar om att det var ens eget fel eller att någon förminskar upplevelsen. Samtalen är det jag verkligen hoppas mest på, säger Ulrika Nilsson som snart spelat pjäsen vid 80 tillfällen hittills i år.  

Hur gör du för att det allvarliga budskapet ska nå ända fram till barnen?

– Humor är jätteviktigt. Sedan måste det finnas en ärlighet i det man gör, säger hon.

Sjätteklassarna Nicolas Langmann och Ida Frisk var två av Färentunas mellanstadieelever som fick se pjäsen ”Jag är Aviola” i veckan. De blev tagna av upplevelsen.

– Jag tyckte den var väldigt bra. Den visar verkligen hur det kan vara, säger Nicolas.  

Ida håller med.

– Man fick förståelse för hur den här personen kände och den visar hur jobbigt det kan vara för vissa barn som blir utstötta och mobbade och inte blir förstådda av vuxna, säger hon.

Sociala medier har en viktig roll i pjäsen och många på skolan är flitiga användare av Snapchat och Instagram, berättar de.

– Det är mycket som händer där, säger Nicolas som berättar att han själv mest använder dem för att kolla på bilder.

KRÖNIKA: Outbildad fick jag en ovärderlig jobbchans

Krönika Sommaren innan jag började läsa journalistik hade jag lyckats få mitt första reporterjobb. Jag hade genom andra studier varit med i ett studentprojekt och drivit presscentret för skid-SM samma...tisdag 25/6 7:15

Socialnämnden sågar förslag på ombyggnad

Nyheter Arbetsmiljöverket kritiserade Ekgårdens bostäder. Nyligen lämnades ett första åtgärdsförslag in. Socialnämnden gav kalla handen och skickade tillbaka förslaget.tisdag 25/6 6:15