Skyddat område. Årstaskogen blir naturreservat. Men hela skogen skyddas inte från exploatering. Foto: Foto: Stockholm Stad

Planen: 1000 nya bostäder i Årstaskogen

Nu är det klart att Årstaskogen blir naturreservat. Samtidigt planeras för upp till 1000 nya bostäder i kanten av skogen.

  • Publicerad 14:21, 31 maj 2017

Nu står det klart att Årstaskogen och Årsta holmar blir naturreservat. Samtidigt blir det mellan 800 och 1000 nya bostäder i det nya förslag som majoriteten nu presenterar.

I det nya förslaget blir reservatet ungefär lika stort som tidigare men kommer att utökas österut.

– Vi vill säkra det ekologiska sambandet med Hammarby sjöstad och därför utökar vi reservatet österut.

Samtidigt kommer det att byggas bostäder i en del som tidigare var tänkt att bli reservat.

I övergången mellan skogen och dagens bebyggelse planeras nu för upp till tusen bostäder.

–  Det här är ett utvecklat och bra förslag där vi säkrar att vi får ett naturreservat men också bostäder. Det här förslaget syftar till att öka tillgängligheten, reservatet ska vara tillgängligt och lätt att hitta till. Husen kommer att bilda som en framsida mot reservatet och framför dem ska man kunna gå och cykla. Det blir som en kajyta ovanför skogen, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden.

I det nya förslaget är reservatet aningen mindre än tidigare.

– Jag tror att det är 1,5 procent mindre nu. Det är ytterst marginellt. I det här förslaget får vi in både bostäder och gör området mera tillgängligt. Det har löst flera frågor, säger han.

I mitten eller i slutet av augusti kommer man att påbörja en dialog för att samla in information om hur folk använder Årstaskogen idag, vad som är det bästa med skogen och hur man vill att den ska utvecklas i framtiden.

Dialogen kommer att pågå i några veckors tid och resultatet kommer att användas när man arbetar vidare med förslaget.

Under våren 2018 väntas kommunfullmäktige fatta beslut om reservatet.

Reservat i Årstaskogen dröjer – staden vet inte var gränsen ska gå

Årstaskogen säkras för all framtid

Nya reservatet. De röda ytorna är ytor som inte längre kommer att ingå i naturreservatet och där det alltså kan byggas bostäder. De gröna ytorna är ytor som tillkommer till reservatet. Foto: Stockholms stad

Så blir nya reservatet

I det nya förslaget ska det byggas en kaj mot skogen med mellan 800 och 1000 nya bostäder.

Reservatet utökas istället österut vilket gör att ett ekologiskt värdefullt område och en större del av koloniområdet bevaras.

I det nya förslaget inkluderas också en ekologiskt värdefull dunge i den västra delen av skogen. Dessutom inkluderas ett större område vid Årstaliden.

Intäkterna från bostäderna ger intäkter som ska investeras i att utveckla ekologiska värden och göra skogen mer tillgänglig och attraktiv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är gatorna där flest får p-böter

Nyheter Se listan: Så många har lappats – gata för gata Sex av de tio gator där flest får parkeringsböter ligger på Östermalm.tisdag 19/6 6:50